Maženjem ne možete razmaziti dijete

mazenjedjece

Novo istraživanje stavlja tačku na drevnu debatu: Da li ćete razmaziti bebu ako je uzmete svaki put kada zaplače?

Roditelji, opustite se ali i znajte da uspjeh našeg budućeg društva zavisi od vas.

Novo istraživanje Univerziteta Notre Dame ukazuje na to da djeca koju su roditelji mazili kao male odrastaju u zdravije, manje depresivne, nježnije, empatičnije i produktivnije odrasle osobe.

Izveštaji kažu da je maženje bitno. Psihološkinja Darsija Narvajez je proučavala više od 600 odraslih i otkrila da su oni koje su roditelji mazili kao djecu odrasli u dobro prilagođene jedinke, koje su manje napete i boljeg su mentalnog zdravlja.

Studija je pokazala da pored maženja, pozitivno djetinjstvo sa puno ljubavi i kvalitetnog vremena takođe vodi do zdravije odrasle jedinke sa boljim vještinama za preživljavanje.

Do sada su već sprovedena mnoga istraživanja o uticaju maženja na prijevremeno rođene bebe, a sada su istraživači uočili prednosti maženja sve do odraslog doba, što samo dokazuje ono što su Bitlsi znali svo vrijeme – sve što nam treba je ljubav.

Ovo istraživanje takođe stavlja tačku na drevnu debatu – sada možete da kažete svima koji vole da vas savjetuju da nećete razmaziti bebu ako je svaki put uzmete kad zaplače.

Ustvari, Narvajez kaže da ne samo da je nemoguće razmaziti bebu, nego ćete zapravo narušiti bebin razvoj ako je pustite da plače.

“Sve što roditelji rade u tim prvim mjesecima i godinama zaista utiče na način na koji će se mozak razvijati do kraja života, tako da mnogo nosanja, dodira i ljuljanja je ono što bebama treba. One na taj način bolje rastu. I umirujte ih, jer bebe u ovoj fazi uspostavljaju funkcionisanje svojih sistema. Ako pustite bebu da mnogo plače, sistemi će se lako aktivirati u stres. To se može jasno uočiti kod odraslih, da su ljudi o kojima se nije dobro brinulo podložniji stresu i treba im mnogo više vremena da se smire”, rekla je Narvajez.

Dakle roditelji mazite svoju djecu! Vaše dijete, a i svijet, će vam kasnije biti zahvalni na tome.

Izvor: News channel
Prevela: Dragana Stanković

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply