Kako se oporaviti od carskog reza

trudnocaporodjaj

Iako je carski rez danas rutinski medicinski zahvat, oporavak od njega zahtijeva dobrih šest nedjelja. Mnoge žene misle da je to idealna vrsta porođaja zato što se tokom njega ne osjeća bol, ali budući da je u pitanju operacija, oporavak je postepen i dugotrajan. Zbog toga je važno da znate šta sve možete da očekujete nakon carskog reza i kako se opraviti od njega.

Na dan porođaja, kod upotrebe opšte anestezije porodilja se osjeća ošamućeno još nekoliko sati nakon porođaja. Ukoliko se koristi epiduralna ili spinalna anestezija ovaj osjećaj izostaje, ali se one koriste samo ako ima uslova i ako porodilja izrazi želju. Porodilja će nakon zahvata imati plasiran urinarni kateter tokom naredna dva dana, a nekada ljekar u toku operacije može da plasira i mali dren koji drenira limfu i krv iz rane. Nakon carskog reza porodilja može da osjeća bolove u predjelu rane, a može i da osjeća mučninu zbog analgetika, pa čak i jak svrab na koži kao reakciju na anestetik, to su sve propratne i česte tegobe koje brzo prolaze ali ih obavezno prijavite sestri i ljekaru.

Zbog svega ovoga odmor je neophodan, a posjete treba ograničiti. Iskoristite to vrijeme da savladate dojenje koje neće biti baš najudobnije zbog ožiljka na stomaku.

Već drugog dana od porođaja porodilja će morati da ustane i počne da šeta kako bi se izbjegao rizik od tromboze. Ako se porodilji vrti u glavi, to je možda zbog toga što joj nedostaje gvožđa. Zato je važno komunicirati sa sestrama i ljekarima kako bi mogli odmah da reaguju. Crijeva će početi da rade u naredna 24 sata i tada se najčešće javljaju gasovi, što je normalna i očekivana pojava nakon operacije. Ako osjetite zastoj u radu crijeva kao i nadutost i bol obavezno to prijavite dežurnoj sestri ili ljekaru kako bi vam na vrijeme pomogli.

Porodilja može da ide sama u toalet osim ako joj se ne vrti previše u glavi. Što se kupanja tiče, tuširanje će biti moguće tek od trećeg dana, a do tada se toaleta sprovodi u postelji uz pomoć sestre.

Otpust možete očekivati u toku petog dana, a za skidanje konaca doći ćete kod ginekologa nakon sedam dana, a nekada i kasnije. Ako i dalje os,ećate bolove, ljekar će vam prepisati analgetike. Mlijeko će nadoći otprilike pet dana nakon carskog reza, nekada i ranije. Kad stignete kući, odmarajte se što više! To je jedini recept za brz oporavak, zapamtite! Sve što vam je potrebno za bebu neka vam bude nadohvat ruke kako ne biste trčkarale kroz kuću svaki čas. Nakon skidanja konaca dobićete savjet da se normalno tuširate i mažete ožiljak kremom za brže zarastanje.

Dakle, beba će leškariti uz vas, nećete usisavati kuću najmanje mjesec dana, niti se baviti kućnim poslovima, prepustite sve drugima.

Nakon izlaska iz porodilišta očekujte dolazak patronažne sestre u posjetu koja će pored njege bebe provjeriti kako ste vi i pratiti kako zarasta ožiljak, i ona će imati ukupnob tri posjete. Ukoliko patite od opstipacije nakon porođaja možete uzeti laksativ koji će vam preporučiti patronažna sestra ili ginekolog. Ako osjećate bolove u leđima, znajte da je to normalna pojava i da će vremenom spontano nestati, možete olakšati sebi ako radite lagane vježbe istezanja.

U ovom periodu nemojte nositi bebu u marami, šetajte je u kolicima kad izlazite u šetnju, odmarajte se i opuštajte uvijek kada imate priliku za to, i nikako ne radite trbušnjake! Držite se i dalje daleko od kućnih poslova, izbjegavajte dugo stajanje, odlazak u kupovinu i duge vožnje kolima.

Petnaestog dana nakon porođaja ožiljak je još uvijek osetljiv i podložan infekcijama. Vratiće vam se polako mišićni tonus, ali ćete i dalje osjećati zamor. Zato koristite svaku priliku za odmor, i poslušajte mame i bake: ako beba spava preko dana, spavajte i vi s njom! Izbjegavajte da vozite, a po kući možete da radite sitne poslove isključivo u sjedećem položaju. Krupne poslove i nošenje teških stvari prepustite drugima.

Ukoliko nije bilo dodatnih komplikacija, u šestoj nedjelji nakon porođaja bi trebalo da su vam se mišići oporavili uprkos noćima koje provodite u bdenju nad bebom.

Vodite računa o ishrani, uzimajte redovno obroke i nastavite sa suplementacijom vitaminima i mineralima kao i u trudnoći. Nakon četiri do šest nedjelja trebalo bi da odete na kontrolni pregled kod ginekologa kada ćete dobiti savjet o kontracepciji, a ljekar će napraviti i uvid u stanje mišića karličnog dna. Sada već možete da razmišljate o nekoj sportskoj aktivnosti, a ginekolog će vam, nakon kontrole perineuma, reći šta biste mogli da praktikujete.

I zapamtite da je carski rez operacija, i da iako je rutinski zahvat nosi sa sobom niz postoperativnih komplikacija i treba ga raditi samo kada za to postoje indikacije, kao i da to nije bezbolan način rađanja.

Izvor: FitZdrava Mama

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Nije bolno previše,nažalost sad opet moram na carski i nikad neću osjetiti šta je pravi porodjaj, baš nemam osjećaj da sam se porodila,ipak je lakše izdržati bol sat vremena nego deset dana, i odma ustati,mnogo žena koje su imale oba iskustva kažu je lakše prirodan porodjaj

  2. Tri prirodna porodjaja,bez problema i prejakog bola.poput menstrualnih.tako da svakom preporucujem prirodan porodjaj,ako nema kontraindikacija.svaka cast porodilistu i akuserstvu kccg!!!!

  3. Znam samo da mi je drugi porodjaj bio toliko dug i bolan da kamo srece da su htjeli da mi daju carski..o kakvoj rani pricate,sta je rana pri porodjajnim bolovima,mukama pri odlasku u toalet posle porodjaja,hemoroidima,epiziotomiji..nema potrebe da nabrajam vise,a mogla bih.

  4. Ne znam kako je na carski. Ali prorodan za mene je katastrofa. Ne dao Bog nikom da prodje kao ja. Od tada prodje 8 godina, mene i dalje strah porodjaja. Kad bih znala da cu se poroditi na carski, radila bih na drugom djetetu, ovako…….. i jos nesto carski rade samo kad je neophodno

Leave a Reply