Porođajima prisustvovalo 13 očeva i tetka

porodjajprisustvo

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) do sada je četrnaest osoba prisustvovalo porođaju, trinaest očeva i jedna tetka, saopšteno je Dnevnim novinama iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji.

Odluka da partner ili neki drugi član porodice prisustvuje porođaju u KCCG na snazi od maja 2014. godine, a ta usluga se naplaćuje 79 eura. Parovi koji se odluče za ovu varijantu moraju se javiti KCCG-u četiri sedmice prije termina porođaja kako bi na vrijeme prošli potrebnu obuku.

Odluka da porođaju može da prisustvuje osoba koju izabere trudnica jedan je od deset uslova da porodilište KCCG dobije oznaku baby friendly.

Prvi korak u ovoj proceduri je pisani zahtjev direktoru Klinike za ginekologiju i akušerstvo ili na mail adresu porodiliš[email protected]. U zahtjevu treba navesti ime i prezime trudnice, ime i prezime i svojstvo osobe koja prisustvuje porođaju, kao i očekivani termin porođaja. Nakon završene edukacije dobija se potvrda koja je uslov za ulazak u porodilište, gdje porodilji blisku osobu očekuje adekvatna oprema za boravak u njemu. Obuka o pravilima ponašanja u porodilištu se organizuje dva puta sedmično u trajanju od 90 minuta, u popodnevnim satima, nakon završenog redovnog radnog vremena.

U Crnoj Gori već postoji sedam porodilišta opremljenih po standardima, koja obezbjeđuju stalno prisustvo bebe uz majku i prisustvo oca na porođaju, i to u Beranama, Pljevljima, Bijelom Polju, Rožajama, Nikšiću, Baru i Ulcinju.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Ovo nije istina.
    Nikakve obuke ne postoje.
    Kad ovo procitam pomislim, divno kakva profesionalnost. Partnera su spremili za prisutvo i obucili ga kako da pomogne porodilji..american dream..
    E pa nije tako, samo dodjes sa uplatnicom. Oni vide da si uplatio, dr Medan vam pusti prezentaciju u power pointu na par minuta i to je to.
    Kad zavrsi sa listanjem slajdova pozeli vam srecu i isprati vas.
    Prezentacija ne sadrzi nikakvo upustvo o ponasanju partnera na porodjaju, vec se u njoj govori o fazama porodjaja, kada treba krenuti u bolnicu, prikazuje se izlazak posteljica…itd itd..
    Kako vam partner moze pomoci na porodjaju, npr sa kegelovom masazom krstiju, moralnom podrskom, i da ne nabrajam sad sve..od njih, na obuci, necete cuti ni rijec.
    I pored svega toga smatram da je odlicno sto postoji ova mogucnost, i treba je iskoristi. Moj komentar je samo u cilju kako bih stavila do znanja svima da nije bas tako idealno kako je napisano i tekstu.
    I da ne idealizuju nase zdrastvo, porodiliste i slicno, jer smo vrlooo daleko od toga…
    Moraju oni jos mnogo da rade….

Leave a Reply