Bebini pokreti u stomaku

pokreti

Svaka trudnica jedva čeka da osjeti pokrete bebe u stomaku, od onih najnježnijih najčešće opisanih kao leptirići, do onih malo manje prijatnih pred porođaj.

Prvi pokreti djeteta javljaju se sa sedam sedmica trudnoće (računajući od prvog dana posljednje menstruacije), ali tada su još tako nježni i sitni da ih majka ne može osjetiti. Tek s 10 do 20 sedmica majka će početi osjećati pokrete djeteta, mada to uveliko zavisi od toga radi li se o prvoj trudnoći. Već u drugoj trudnoći majka će osjetiti pokrete djeteta ranije zato što će ih znati prepoznati.

Kako opisati prve pokrete?

Teško je opisati taj osjećaj. Neke će majke reći da se osjećaju “kao da je nešto štipnulo”, neke “kao da je ogrebalo”, neke “kao nježni grč crijeva”, a neke “kao tupi ubod ili pritisak”. Normalni fetalni pokreti znak su da je djetetu dobro, a prestanak pokreta može pokazivati ozbiljne probleme.

Na pokrete fetusa uticaće i mamino stanje. Ako je majka nervoznija i dijete će biti nemirnije, ako je popila više kafe, ono može će manje spavati. Nakon što s 24 sedmice razvije slušni aparat dijete će, iako je u materici potpuno okruženo vodom, početi razabirati i zvukove. Lupanje majčinog srca, strujanje krvi kroz vene, prelivanje sadržaja crijeva, šumovi disanja, kašalj…sva ta buka će ga sprječavati da čuje nježnije zvukove poput majčinog glasa ili fine muzike, ali samo do 34. sedmice. Nakon toga fetus može reagovati na jači zvuk spolja, a to se manifestovati smirivanjem pokreta i ubrzanim radom srca.

Pokreti prije porođaja

Pred sam porođaj buduća mama će primijetiti da se dijete smiruje. Pokreti su rjeđi, kao da se negdje gura i namješta. Ako porođaj ima normalni tok, s normalnim razmacima između trudova, pretpostavljamo da se djetetu ne događa ništa neugodno. Ako mu se nešto događa, ono će to već pokazati – najčešće promjenom rada srca (ubrzano ili usporeno), a babica ili ginekolog znaće prepoznati takve znakove.

Brojanje pokreta

Preporučuje se trudnicama u drugom trimestru, a ako je riječ o rizičnijoj trudnoći i ranije. Aktivna beba je obično zdrava beba i rano otkrivanje smanjenja bebinih pokreta može pomoći da na vreme otkrijete šta to bebi nedostaje, da li je došlo do problema u razvoju.

Trebate imati na umu i da svaka beba ima svoj ritam. Brzo ćete naučiti kada je to najaktivnija i šta najviše utiče na to da počne da se pomjera. Najverovatnije da će taj ritam beba imati i u prvom mjesecu nakon rođenja.

Naravno, ne trebate se brinuti ako niste osjetili pomjeranje jedan cijeli dan. Moguće je da se beba pomjerila, ali vi to niste osjetili, da se uspavala, da ste spavali kada se pokretala i slično. Ali, u većini slučajeva mjerenje udaraca je najbolji pokazatelj da je sve u redu.Normalno je da osjećate udarce i pokrete bebe svaki dan od 24. sedmice do bebinog rođenja. Brojanje se sprovodi obično nakon 24. ili 28. nedjelje, a postoji više načina brojanja.

Najučestaliji je da nabrojite 10 pokreta u periodu od pola sata do 2 sata. Sedmicu do dvije možete da sporovodite brojanje i zapisujete pokrete i ritam.

Neko vrijeme pratite bebu i saznajte koje je to vrijeme kada je najaktivnija i šta je pokreće – slatkiši, hladno piće, … Najbolje je da sprovodite brojanje u isto vrijeme svaki dan.

Lezite na leđa sa nogama malo zadignutim ili lezite na stranu (poželjno lijevu). Ako mislite da se beba uspavala, malo prodrmajte stomak, blago ili ustanite i prohodajte par minuta. Možete pokušati i da popijete nešto hladno. Ne počinjite brojanje dok ne osjetite da se beba pomjerila.

Kada je osjetite vratite se u krevet, stavite ruku na stomak i počnite sa brojanjem. Bilježite svaki pokret – udarac, okret, guranje, … Ne brojite štucanje.

Smirite se i brojite dok ne nabrojite 10 pokreta i onda zabilježite koliko je bebi trebalo da napravi 10 pokreta. U većini slučajeva beba napravi 10 pokreta u samo pola sata, ali mjerenje se može sprovoditi do dva puna sata.

Nakon sedmicu – dvije primetićete da se udarci mijenjaju od dana do dana, ali većinom su slični – u slično vrijeme, pod sličnim okolnostima. Ovo je sasvim normalno za bebu koja se normalno razvija.

U posebnom notesu zapisujte bebine pokrete iz dana u dan i pratite da li je došlo do promjena, da li bebini pokreti usporavaju ili ne, šta ih pokreće.

Ako ste pratili udarce na način na koji smo opisali i niste izbrojali 10 pokreta u periodu od dva sata, sačekajte par sati i pokušajte ponovo. Ako i poslije toga brojanje nije prošlo standardno (ako niste osjetili 10 pokreta u 2 sata) kontaktirajte doktora i zakažite pregled što prije.

Ako beba značajno promijeni način, vreme i svoj ritam u periodu od 3 do 4 dana, takođe obavijestite ljekara.

Izvor: Čuvarkuća; LifePresssMagazin

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply