Kako da naučite dijete da spava u svom krevetu

spavanje

Odlučili ste da je vrijeme da vaše dijete “izbacite” iz kreveta, i naučite ga da spava samo. U svojoj sobi, u svom krevetiću. Ne više sa vama. Budite spremni na nekoliko neprospavanih noći i osjećaj krivice koji će vas pratiti u stopu. Gledaćete njihove plačne oči i slušaćete “Mama, mamice, molim te, samo da ostanem sa tobom još večeras”.

Ali, ne brinite. Preguraćete to. Poslije će svima biti lakše, i vama, i djetetu.

Važno je da budete strpljivi i uporni. Uz ta dva preduslova, proces odvikavanja djeteta od navike da spava sa vama neće biti toliko stresan.

Prije nego što krenete sa ovim “treningom”, zapitajte se da li je pravo vrijeme da naučite dijete da spava samo. Ako dijete učite da koristi nošu, ako uskoro idete na odmor, ili imate previše obaveza i ne možete dopustiti sebi da budete neispavani, ne počinjite ništa. Bolje je sačekati da se sve to završi i da se aktivnosti vrate u svoj uobičajeni tok, svakodnevnu rutinu. Samim tim, prelazak u drugi krevet će ići brže.

Kada se odlučite na ovaj korak, počnite da razgovarate o tome sa vašim djetetom u toku dana, dok je raspoloženo i odmorno, recimo u popodnevnim satima.

Krenite sa svakodnevnom pričom o tome gdje spavaju djeca, a gdje mama i tata. Tako će mališan znati šta da očekuje kad dođe vrijeme za spavanje.

Ako ste se nedavno preselili i tako dobili mogućnost da djetetu obezbijedite sobu, objasnite mu da će biti mnogo srećnije u svom krevetu.

Pored toga, napravite, ili nabavite, knjižicu sa slikama ko gdje spava. Tako će, prvenstveno mlađa djeca, bolje razumjeti novonastalu situaciju.

Mališan će sigurno, u jednom trenutku, poželjeti svoj krevet, ali ako želite da to bude ovog mjeseca, a ne u sledećem vijeku, znajte da je istrajnost ključ uspjeha. Zato na riječi poput “mama, zar me ne voliš više” ili “još samo večeras”, stisnite zube i istrajte u svojoj namjeri.

“Noćne posjetioce” otpratite nazad u sobu, ušuškajte ih i ostavite. Djeca će pokušati da vas zadrže zahtjevima da im donesete čašu vode, neka će plakati, ili vam neće puštati ruku. Pitaćete se da li ćete ikada normalno spavati. Hoćete, ali ne tih noći.

Ukoliko ova lakša taktika ne uspijeva, osuđeni ste da kampujete u sobi svog mališana.

Uzmite dušek i spavajte pored njegovog kreveta, ne u njemu.

Narednu noć, dušek prebacite blizu vrata, a sledeću u hodnik, i tako sve dok ne stignete do svoje sobe.

Dijete obavezno vratite u krevet, a ako ne odustaje, razmislite o tome da zaključate vrata na svojoj sobi. Ako mališan ne može da uđe, velika je vjerovatnoća da će se vratiti u svoju postelju.

Ako je vaša princeza prespavala noć u svom krevetu, hvalite je na sav glas, a ako to nije slučaj, nastavite sa ohrabrivanjem, podsjećanjem na nova pravila spavanja i čitanjem priča.

Na kraju, uvijek se možete poslužiti malim nagradama. Recite djetetu da vila Spavalica posjećuje djecu noću i da im ostavlja poklončiće ako spavaju u svom krevetu. Ovo će definitivno upaliti, a vi ćete se napokon odmoriti od nožica koje vas udaraju po cijelu noć.

Evo još pet predloga koji mogu da budu od pomoći:

1. Uklonite iz sobe sve što odvraća pažnju

Sklonite televizor, kompjuter i druge elektronske naprave iz sobe svog djeteta, kako biste stvorili atmosferu u kojoj je, prije svega, prijatno spavati i odmarati se.

2. Uvedite rutinu

Okupajte dijete, obucite mu pidžamicu, operite zube, i pročitajte mu priču za laku noć. Stvaranje navika pred spavanje pomaže djeci da se osjete sigurnije i tako će lakše zaspati.

3. Smanjite svoje prisustvo

Napustite sobu djeteta prije nego što zaspi, kako ne bi postalo “zavisno od vašeg prisustva”. Dijete treba da radi neke stvari samo, računajući i uspavljivanje. Naravno, to radite postepeno, uzimajući u obzir karakter svog djeteta.

4. Uspostavite osjećaj sigurnosti

Vaše odsustvo tokom noći, ili strah od “čudovišta koje se krije ispod kreveta” može da uplaši dijete. Utješite ga time što ćete na krevet ili u sobu donijeti njene omiljene plišane igračke, najdraže ćebe i slično.

5. Budite istrajni

Važno je da budete istrajni u namjeri da odviknete dijete da spava sa vama. Ako ne činite to svaku noć, dijete će shvatiti da može da ostvari svoje ciljeve ako bude negodovalo, pa će vam situacija biti još teža.

Izvor: Novosti

 

Leave a Reply