Gripa u trudnoći ne mora biti razlog za paniku

Flu-Shot-During-Pregnancy

Trudnice, a posebno prvorotke, sklone su paničiti za svaku prehladu, kašalj ili temperaturu s obzirom da je liječenje u trudnoći ograničeno, a beba na udaru svega što majka konzumira. Bapske priče o smrti ploda uzrokovanoj gripom i visokom temperaturom nepotrebno uznemiruju majke pa je o svakoj zdravstvenoj anomaliji najbolje razgovarati isključivo s izabranim doktorom i ginekologom.

Budući da je u trudnoći majčin imunitet oslabljen, odnosno “preusmjeren” na dijete, nije rijetkost da u jesenjim i zimskim mjesecima osjeti nešto jače i češće simptome prehlade. I dok je za curenje nosa i kašalj dovoljno koristiti kućnu apoteku, gripa je nešto ozbiljnija bolest pa na nju treba obratiti veću pažnju.

Pazite se visoke temperature

Gripu ćete od prehlade razlikovati po intenzitetu simptoma. Klasična drhtavica, temperatura koja prelazi 38 celzijevih stepeni, bolno grlo, sekret u grlu i nosu, mučnina, glavobolja, a ponekad i probavne i želučane manifestacije bolesti.

Znatno intenzivnija od prehlade gripa je trudnicama posebno naporna jer, osim što fizički iscrpljuje tijelo, stvara i psihički stres da će se zbog gubitka tečnosti, visoke temperature ili jakog kašlja nešto dogoditi bebi.

Sudeći po ljekarima opšte prakse i ginekolozima, jedinu realnu opasnost od gripe predstavljaju visoka temperatura i dehidracija. Iako su trudnice navikle na nešto povišeniju konstantnu tjelesnu temperaturu, sve što prelazi 38 stepeni stvara opasnu atmosferu za majku i dijete. Tako visoku temperaturu obavezno je skidati što prije, a za početak je poželjno to činiti što prirodnijim metodama.

Nekoliko tuširanja mlakom vodom ( hladna voda izazvaće drhtavicu, naglo hlađenje, ali i brz povratak temperature, stoga je mlaka voda preporučljivija), stavljanje hladnih obloga na čelo, vrat, ramena i noge te metode preznojavanja blažim će slučajevima biti dovoljne.

Ukoliko temperatura ne jenjava, trudnice ne bi smjele uzimati lijekove na svoju ruku ali ako je riječ o noćnim temperaturama i bolovima u glavi, tableta paracetamola neće naškoditi trudnicama i sigurna je za dijete.

Osim snižavanja temperature, rehidracija je ključna, posebno ako povraćate ili imate prolive. Mlaki čaj šipka i hibiskusa u sitnim gutljajevima hidriraće vas i oporaviti želučanu i crijevnu sluznicu, a ukoliko nemate želučanih tegoba, obična ili mineralna voda, razblaženi čaj s medom ili topla limunada osvježiće organizam i pomoći u snižavanju povišene temperature.

Život “pod staklenim zvonom” neće vam pomoći

Gripu je najbolje spriječiti na vrijeme pa svakodnevna konzumacija probiotika, đumbira, meda i limuna u sezoni gripe ne može biti na odmet, a nema negativnih uticaja na plod.

Ukoliko je bolest bila brža od vas, ne bojte se i ne pokušavajte živjeti preoprezno zbog straha da će djetetu biti loše. Riječ je o sezonskoj zaraznoj bolesti koju samo treba istrpjeti.

Komplikacije gripe nisu bezopasne i ukoliko osjetite da ne možete doći do daha ili da se simptomi ne povlače duže vremena, svakako obavijestite lijekara, ali ukoliko bolest napreduje svojim tokom, nema razloga za paniku.

Odmor je neophodan ali zatvaranje u kuću u sezoni gripe nije preporučljivo. Najbolja prevencija je izbjegavanje natrpanih prostora, javni prevoz koristiti što je manje moguće, a nakon kontakta s potencijalno zaraženim osobama, temeljno prati ruke i ne prinositi ih ustima.

Ukoliko je vaš stariji mališan u vrtiću, dobro bi bilo da ga tata ili netko drugi dovodi i odvodi iz vrtića kako biste izbjegli kontakt s potencijalnim prenosiocima zaraze.

Izvor: Klinfo

Leave a Reply