Kako pametnim oblačenjem djece smanjiti zimske prehlade?

Studio Portrait of a Young Girl Hiding Under Her Woolen Hat

Hladno vrijeme polako stiže, a s njim i česte zimske prehlade koje najlakše pogađaju djecu. Kako bi ih sveli na minimum djecu je potrebno oblačiti toplo i slojevito jer će ona rijetko ukazati da im je hladno pa će time lako navući i ozbiljne prehlade.

Evo nekoliko ključnih savjeta kako zimi obući dijete da se ne prehladi.

Provjerite prognozu prije izlaska
Uzmite minut vremena i provjerite vremensku prognozu. Provjerite očekuju li se padavine, kiša ili snijeg i hoće li se temperatura značajno mijenjati dok ste napolju. U zavisnosti od toga birajte i odjeću i obuću, odnosno jesu li vam potrebni kišobrani, kabanice, rukavice…

Razmislite što planirate raditi napolju pa po tome birajte i odjeću
Nije isto hoćete li biti vrlo aktivni napolju ili planirate sjedjeti na terasu na toplu čokoladu. Ako je plan da se djeca igraju u parku pazite da im obučete debele štramplice i pantalone da se ne prehlade sjedeći na ljuljački i spuštajući se hladnim toboganom ali ako je plan da igraju fudbal odjeća može biti tanja jer će se djeca brzo oznojiti. U tom slučaju važnije je obući djecu slojeviti i ponijeti im debele jakne da se kasnije obuku.
Dakle, u zavisnosti od planiranih aktivnosti planirajte i odjeću.

Oblačite djecu u tri sloja
Ako ni sami niste sigurni kako ćete provesti vrijeme napolju držite se osnovnog pravila da djecu oblačite slojevito. Ono omogućava fleksibilnije prilagođavanje vremenskim uslovima i sopstvenim aktivnostima. Slojevi će stvoriti vazdušni prostor između kože i hladnoće i pružiti djeci najbolju toplinu i zaštitu od hladnoće. Takođe, slojevito oblačenje omogućava bolju cirkulaciju krvi što pomaže u održavanju tjelesne temperature.

Unutrašnji (bazni) sloj: Koža treba biti prekrivena tankim slojem koji pomaže da upije vlagu od tijela. Taj sloj održavaće kožu suvom i pružati topao i ugodan osjećaj. Unutrašnji sloj treba da pokrije gotovo cijelo tijelo: ruke, noge i torzo, a najbolji materijali su poliester, svila i srodni moderni materijali. Pamuk je loš izbor.

Srednji sloj: Ovo je izolacioni sloj. Vuna i runo su najbolji materijali, a srednji sloj može biti sastavljen i od nekoliko tankih slojeva.

Spoljašnji sloj: Ovo je zaštitni sloj od vode i vjetra. Najbolji materijali su tex i najlon, a kod izbora birajte duže jakne ili kapute tako da djeca mogu udobno sjedjeti. Kaputi trebaju da imaju visoke ovratnike i kapuljaču. Kod kupovine jakni birajte one koje se mogu otkopčati i stisnuti na rukavima i koje imaju velike kopče kako bi ih djeca mogla lako raskopčati kada se ugriju i na taj način oslobode vlagu, a da pritom ne trebaju skidati rukavice. Za vrijeme jako niskih temperatura i za igru u snijegu dobar izbor su prave skijaške pantalone ili skafander.

Obucite djeci dva para čarapa – tanku poliester čarapu uz kožu i deblju čarapu preko toga. Čizme trebaju biti udobne ali ne previše čvrste. Ako su jako pripijene i tvrde stisnuće protok krvi i učiniti dječje noge hladnijima. Čizme takođe trebaju da imaju dobar đon za prianjanje i stabilnost na klizavim ili neravnim površinama i trebaju biti vodootporne. Za vrh čizme kupite profesionalne pokrivače koji se stavljaju na način da prekriju rupu između pantalonai čizama kako u njih nebi ušao snijeg.  Takođe možete djeci obući i tanke rukavice s debljim i vodootpornim rukavicama preko njih. Podesite rukave tako da snijeg ne može ući ni tuda.

Ne zaboravite šal, kapu i naočale
Glava i vrat su glavni izvori gubitka toplote  pa u hladnim danima bez kape djecu ne izvodite ni do najbliže prodavnice. Djeca ne žele uvijek da nose šal pa pokušajte pronaći manje šalove koji im neće smetati za vrijeme igre i koji će se diskretno uklopiti ispod jakne. Imajte spremne i sunčane naočare koje su jako korisne zbog svjetlosti koja se reflektira od snijega ali znaju zatrebati i za vrijeme običnog dana kada sunce izviri ispod oblaka.

Prilagodite odjeću aktivnosti i igri
Uklonite sloj odjeće neposredno prije početka aktivnosti, npr. ako se djeca igraju jurke u parku, igraju se loptom i slično. U početku će možda izgledati hladno ali tijelo će se zagrijati za nekoliko minuta. Time ćete izbjeći pregrijavanje i priljepljivanje odjeće od znoja. Čim završite s igrom obucite djeci jakne.
Takođe, ako stojite napolju duže, nemojte stajati direktno na snijegu ili hladnom tlu. Čak komad kartona pod nogama će pomoći zadržati toplinu. Isto važi i za sjedenje. Takođe pokušajte izbjegavati vjetar ukoliko se zadržavate na jednom mjestu.

Održavajte odjeću
Kada se vratite kući, osušite odjeću za sljedeći put. Ako vlaga ostaje u odjeći ona neće biti topla kada je obučete.  Objesiti odjeću da se osuši kao da je tek oprana, a posušite i  kape, šalove i rukavice. Nemojte zaboraviti ni cipele koje će sigurno negdje malo promočiti pa ih rastvorite da se osuše i iznutra. Cipele po potrebi i obrišite i premažite kremom ili sprejem kako bi ostale nepropusne.

Izvor: Dječja posla

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply