20 načina da se porodično “resetujete” kada je atmosfera blizu ključanja

View of boy’s head over heels on a white background

Na svom blogu mama Lisa, inače majka devetoro djece objavila je 20 konkretnih savjeta roditeljima kako da postupe u pojedinim situacijama kada su sa djecom, a ona postanu nervozna, i atmosfera je blizu ključanja. Ona tvrdi da je poenta u tome da prestanete s tim što ste do sada radili, da prestanete da žurite, da se nervirate i posvetite neko vrijeme nečemu sasvim drugačijem. Obavezno je da to radite svi zajedno, i djeca i mama i tata.  Ovo su njena uputstva:

Dišite duboko

Viknem: „Dišite duboko!“ Onda svi stanu i zajedno dugo, polako udišemo, podižući ruke uvis. Zatim lagano izdišemo dok spuštamo ruke. Cio pokret je veoma spor i smislen. Ponekad ponovimo nekoliko puta, pa nastavljamo sa uobičajenim aktivnostima.

Poskoci sa odručivanjem 

Svi batalimo ono što radimo i uradimo 20 poskoka sa odručivanjem. Ovo je naročito dobro kad imaju višak energije koju moraju da potroše. Smiješno je kako mali pokušavaju da usklade pokrete rukama i nogama.

Igre sa bojama

Ako ne pada kiša, uzmem gomilu debelog papira u raznim bojama, ljepljivu traku i pribadače (držala sam ih nekad u fioci pored ulaznih vrata) i iznesem napolje. Pribodem ili zalepim trakom listove papira za stabla, auto, žbunje, ulazna vrata… tako da budu raštrkani i da sve mogu da ih vidim sa stolice na koju ću sjesti, koju onda stavim u sredinu. Okupim djecu i kažem: „Spremni… Crveno!“ Svi trče da pronađu crveni papir, pa kad svi stignu do njega, viknem neku drugu boju i tako dok se ne umore. Ponekad malo promijenimo igru, pa kažem ime jednog djeteta i jednu boju. Na taj način stariji dobiju priliku da brže izvršavaju zadatke.

Stanice za igru u kuhinji

Napunim sudoperu dopola vodom i priborom za kuvanje, napunim jedan tiganj pirinčem, drugi slamčicama, plastičnu činiju pasuljem. Sve stavim na pult (ili sto) i navijem tajmer na pet minuta. Na svakoj „stanici“ mogu da se igraju samo pet minuta prije nego što se zamijene. Ostanite u kuhinji da nadgledate i posvetite pažnju njihovim kreacijama. Posle 20 minuta je gotovo.

Igračke za hitne slučajeve

Neke igračke držim skivene visoko u ormanu za posebne prilike. Izvadim ih iz ormana i navijem tajmer na 30 minuta. Poslije toga igračke sklanjam bar na mjesec dana. Jedino tako upali svaki put.

Društvene igre

Svi zajedno sjednemo i igramo npr „čovječe, ne ljuti se“. Ponekad im je samo potrebno da sjednete i 15 minuta im se posvetite u potpunosti.

Muzika je lijek

Muzika je izvanredno rješenje za ovakvu vrstu problema. Ako nemam vremena za igre ili „kuvanje“ pirinča, pustim im neku veselu dječiju muziku i onda uz jednu pjesmu svi zajedno igramo, i mama i tata, ako je kod kuće. Jedna pjesma može svima da promijeni raspoloženje.

Cijepanje papira

Svima nam je ponekad potrebno da uradimo nešto nečuveno i neočekivano. Tada svakom djetetu dam po tri lista debelog papira i svi stanemo ukrug pa kad kažem: „Sad!“, svi cijepamo papire i bacamo na pod. Onda skačemo i vrištimo i smijemo se i kikoćemo i padamo i bacamo papire na sve strane nekih pet minuta. Potom kažem: „Gotovo!“ i moramo da počistimo što brže i na što blesaviji način.

Ležanje u travi

Često, kad nije hladno, vlažno, itd. izađemo napolje i legnemo u travu. Na smjenu govorimo šta vidimo u oblacima, ili ako nema oblaka postavljam pitanja pa svi redom odgovaraju. Ponekad legnemo na trampolinu umjesto na travu.

Zelena zdravica

Sipam jestivu zelenu boju u limunadu ili vodu. Sve pozovem u kuhinju, svima dam po čašu „zelenog bućkuriša“ i svi pijemo u isto vrijeme. Pijemo što brže možemo i blesavimo se. Ako je dan bio posebno težak, obavezno podrigujemo.

Hodanje na rukama

Svi obuju cipele na ruke i idu unaokolo dok ne kažem stop. Onda se zamrznu kao statue dok ne kažem da krenu dalje. Ponekad govorim do kog komada namještaja da odbauljaju. Radimo ovo nekih 15 minuta, a onda sklonimo cipele.

Kupanjac

Nije ovo kupanje zbog čistoće, ovo je kupanje radi igre – 15 minuta u kadi s nekoliko igračaka i bez pranja kose. Prosto, vrijeme da sve stane i da se igramo u vodi.

Čitanje knjiga

Ako su svi umorni, dohvatim knjigu i čitam naglas na neobičan način: s naglaskom, kao čudovište, i glumim šta se dešava – visim naopačke s kauča… Uradim nešto zbog čega će se to čitanje razlikovati.

Držanje za ruke

Ponekad je samo svima potrebna mama na nekoliko minuta. Onda se uhvatimo za ruke i šetamo, kad je moguće napolju, ali i u kući. Kažem nešto kao: „Recite mi šta vam se danas dopalo“ i hodamo i hodamo i prosto se dodirujemo nekoliko minuta.

Pitalice 

Stanu ispred mene i zaspem ih pitanjima. Moraju vrlo brzo da odgovaraju i ako otežu, kažem: „Cin!“ i onda moraju da padnu, pa da ustanu. (Ako vam fali inspiracije, pomislite na omiljenu knjigu ili film i pitajte ih o tome: „Kako se zvao onaj lik što je…“, „Ko je poslednji ono rekao u filmu?“, „Koje je boje bila…. dok je djevojčica trčala?“) Ovo je naročito zgodno za mame koje doje i kojima je potrebno da malo sjednu dok starija djeca traže pažnju.

Obojte imena

Ispišem im imena vrlo krupnim, debelim slovima i dobiju po tri bojice da ih oboje. Nema dijeljenja, mijenjanja… Samo tri bojice. Sad!

Užina

Sjednete s njima i porazgovarate nekoliko minuta. Nemojte ih posaditi da sjednu i otići. Samo sjedite nekoliko minuta, nazdravite čašama „Za bolji dan!“ i prezalogajite nešto.

Šaputanja

Kažem: „Hajde da se igramo šaputanja!“ i navijem tajmer na 5–10 minuta. Sve to vrijeme sjedimo i pričamo, ali svi moraju da šapuću. Potrudite se da bude šašavo i zanimljivo, nagnite se da im šapnete na uvo ili hodajte na prstima.

Životinje

Sjednem na kauč i okupim ih oko sebe tako da budu malo razmaknuti, koliko da rašire ruke. Onda navedem životinju i oni je oponašaju dok ne kažem drugu.

Usporeno snimano

Ovo je dobro raditi poslije mnogo drugih aktivnosti. Krećemo se i govorimo usporeno. Oni me prate. Onda neko drugi vodi. Jeste zabavno, ali energija se stišava i lakše je vratiti se u kolosjek.

Izvor: MOj pedijatar

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply