Kako nagovoriti dijete da nešto učini bez prisile?

naucitidijete

Kako odgajati dijete da svojom voljom provodi naša pravila bez ikakve prisile, forsiranja i sistema kazni? E to je jedno poprilično veliko pitanje jer znamo da djeca, a posebno ona koja nauče onu famoznu riječ “neću”, najčešće baš ne bi poštovala autoritete nego bi baš najčešće radila po svom.

Pranje zuba je pravi primjer jer rijetko će koje dijete odmah uzeti četkicu i četkati zube onako i onoliko dugo kako ih učimo. Nerijetko je to pranje zuba glavni izvor frustracija ujutro kada žurimo ili naveče kada ih nikako ne uspijevamo poslati na spavanje. I onda najčešće pribjegavamo forsiranju, prijetnjama, kaznama … a neki od tih pristupa nas ustvari jako puno koštaju!

Rutina pred spavanje koja će nas zbližiti, a ne udaljiti od djeteta:

Ako ne opereš zube nema priče za laku noć! – jeste li i vi od tih koji na takav način tjeraju i požuruju svoje dijete? Znate li što time zapravo dobijate? – Dobijate to da i sebi i djetetu oduzimate nešto toliko dragocjeno kao što je pričanje priča jer to nije samo puko čitanje. Priče za laku noć imaju vrlo snažnu emocionalnu i intelektualnu vezu koju ćete prekinuti ukoliko djetetu oduzmete tu pogodnost.

Sistemom tjeranja i kazni u djetetu ćete prvenstveno podstaći otpor i borbu protiv zadatka, umjesto da se sami potrudite da stvorite odnos u kojem će dijete samovoljno prihvatati saradnju.

Sama kazna dijete će rastužiti ali NEĆE biti motivacija da vas posluša pa će ako posluša, a moraće jer mu vi doslovce prijetite, učiniti to protiv svoje volje i s tim ćete se problemom susresti već u sljedećoj takvoj situaciji. Ali, onda će kazna već biti veća jer na onu manju više neće reagovati. Jeste li doživjeli takvu situaciju?

Kažnjavanje takođe uči dijete da ono ne smije imati stav, odnosno da nema pravo na neslaganje. Zato uvijek pokušajte pronaći način da se uvaže i vaši i njihovi stavovi i da oboje iz situacije izlazite kao pobjednici.

Kako postići da nas dijete svojevoljno posluša iz prve?

1. ostanite mirni! Jeste li primijetili da čim se radi nečega uzrujate dijete se takođe odmah naroguši, stvara otpor i postavlja se kao neprijatelj. Zato zadržite dah, smirite se, nijedna takva situacija nije HITNA, ne radi se o životu i smrti već sitnici. Na vama je hoćete li, odnosno možete li, smiriti oluju ili od nje napraviti uragan?!

2. Priznajte svom djetetu pravo na mišljenje – iskreno i s puno empatije. Pokušajte s: “Ti zaista ne želiš da pereš zube, zar ne? Ma znam, dosadno je tako stajati na mjestu i četkati zubiće kada bi se radije igrao, zar ne?” Dajte im do znanja da shvatate zašto im je to toliko teško.

3. Preokrenite priču. “Znam da je to malo dosadno, ni nama se to nekada ne radi, ali ako želiš da imaš zdrave zubiće, nemoj da ti onda bude teško, molim te.”

4. Dajte im ono što žele na način da to objeručke prihvate! – “Pasta za zube ti je toliko ukusna, čudi me da je ne želiš probati svaku večer?!”
Mozak djeteta, kao i naš uostalom, djeluje po principu – kada nešto zaželimo onda imamo jasnu sliku tačno toga što želimo, pa zato umjesto naređenja pokušajte djetetu lijepo predočiti ono što ga čeka ukoliko napravi to što smo ga zamolili (ukusna pasta umjesto ti to moraš i tačka!)

5. Podstaknite učestvovanje kroz igru.

Svaka situacija u kojoj se možemo naći kada su u pitanju djeca može se lako preokrenuti na igru, a to je ono što će svako dijete smekšati u njihovoj namjeri da vas ne posluša. Čak i kada su umorni i rastreseni neće odbiti poziv na igru.

Ako uporno odbija oprati zube pokušajte ovako:

– odglumite kao da ćete ga/ cijeloga iščetkati četkicom – “Da li se zubići peru ovdje (ruka), ovdje (stomak), ovdje (čelo), neee mama – ovdjeee, pa uzima četkicu i stavlja je u usta.”
– nagovorite ga na takmičenje – ko će izdržati duže?
– nasmijavajte ga dok im sami perite – tražite blago u njegovim ustima (mmm mislim da tu još ima i špageta i čokolade od popodne?!)

6. preokrenite situaciju na obostrano zadovoljstvo!

Budite kreativni u osmišljavanju rješenja. Nemojte biti mrgud koji će htjeti da dijete napravi sve kako ste mu naredili bez imalo smisla za humor.

– “Hajdemo ovako, dok pereš svoje zubiće, ja ću ih oprati tvome medi”
–  “Hoćemo li se zamijeniti – ti danas pereš moje, a ja tvoje zubiće?”
–  “A da ti otpjevam tvoju omiljenu pjesmicu dok ti pereš zube?”
–  “Želiš li da te držim u naručju dok pereš zubiće, ili želiš da te dignem da se vidiš u ogledalu dok ih pereš?”
– Ili jednostavno spojite dvije važne stvari – dok dijete pere zubiće vi mu čitate prvu priču – dovoljno dugu da zubići budi zdravi i blistavi!

Iako su sve ove situacije opisane za primjer kada dijete odbija prati zubiće, te se strategije mogu primjeniti za sve ostale problematične situacije (neće da jede, neće da sprema igračke, neće da se obuje, obuče …)

Morate znati dragi roditelji da su naša djeca jako pametna pa znajte da jedna fora neće trajati zauvijek – čisto da znate da ćete morati biti kreativni i smišljati nove podsticajne načine. Ukoliko imate zdravi pristup odgajanju, ne uz svoja odricanja, već na način da svom djetetu želite usaditi dobre navike, ne bi vam smjelo biti teško biti iznova kreativan. Konačn, mnogo ćete se manje živcirati, a pogledajte što bi dijete time moglo još naučiti:

1. Mama i tata zaista žele da nešto napravim, pa kada su tako divni prema meni nema smisla da im se opirem;
2. Ja nisam loša osoba zato što ne volim da perem zube, i moji to roditelji razumiju. Ali me svejedno slatko podstaknu da ih operem.
3. Mama, tata, seka i ja – svi imamo neke svoje želje, ali ako se potrudimo pronaći ćemo rješenje za svaku situaciju i da svako na kraju bude zadovoljan.
4. Pranje zuba više nije dosadno – to je fin i zabavan posao koji me povezuje s mojom roditeljima.
5. Obožavam svoju mamu i tatu jer me puštaju da imam svoj stav, ali nisam tvrdoglav i nikada ih ne želim razočarati.

Izvor: Index

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply