3 jednostavna načina vježbanja pisanja

pisanje2

Vrtić i prvi razred su vrijeme u toku kojeg kada dijete svladava rukopis. Velik dio pravilnog oblikovanja slova zavisi od razvoja motoričkih vještina vašeg djeteta.

Mišići u rukama i prstima trebaju da se povežu s njegovim očima i mozgom, i razviju koordinaciju oko – ruka.

Evo tri zabavne aktivnosti koje pomažu maloj djeci da razviju sposobnost pisanja dobrih, čitljivih slova.

PISANJE PO VAZDUHU

Stanite pored djeteta, okrenite se prema njemu i recite mu da kaže jedno „slovo“. Zatim oboje podignite ruku kojom pišete, ispružite prst i „napišite“ to slovo u vazduhu. Kada dijete savlada slovo po slovo, pokušajte ponoviti isti postupak s jednostavnim riječima.

TAKTILNO PISANJE

Napunite vrh male kutije solju ili pijeskom. Neka dijete kažiprstom ruke za pisanje nacrta „slova“ koja izgovarate. Nakon toga probajte s riječima. Jednom kad savlada crtanje slova i riječi pomoću kažiprsta, neka pokuša koristiti olovku koja nije naoštrena. To će mu omogućiti da „osjeti“ kako je riječ formirana kad se koristi alatom za pisanje.

PISANJE POMOĆU UPUTSTVA

„Izgovaranje“ poteza slova i riječi daće vašem djetetu još jedan način na koji može zapamtiti kako su formirana. Na primjer, za veliko H recite: „ravna linija pud dolje, ravna linija pud dolje, most na sredini“. Za veliko ili malo s recite: „sss, vijugavo poput zmije“.

Djeca vole te aktivnosti jer im daju priliku da rade uspješne otiske slova prije nego se uhvate ukoštac s izazovom pisanja na papiru.

Izvor: Školski portal

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply