Kako biti dobra sebi i drugima?

zadovoljnPIŠE: psihološkinja Branka Vasilev

Neke žene misle da ne mogu da budu dobre i sebi i drugima, da jedno isključije drugo, da je zauzimanjem za sebe i svoje želje nemoguće izbjeći narušavanje odnosa sa drugima… Sve to nije tačno. Što je žena zdravija, ispunjenija, zadovoljnija to više može da pruži i drugima. Kada smo dobre same sebi lakše nam je da budemo dobre i drugima, jedno je povezano sa drugim. Čarobni štapić ne postoji, ali dobro je znati sledeće:

Koliko god da ste uspješne nećete se osjećati ispunjeno ako živite tuđe snove
Budite to što jeste i živite svoje snove. Postoje žene koje su objektivno gledano veoma uspješne. Imaju stabilan brak, djecu za primer, ostvaruju dobre rezultate na poslu… Imaju sve razloge da budu srećne i zadovoljne, a ipak to nisu. Kažu da se ne osjećaju ispunjeno, nezadovoljne su. Zašto je to tako? To što je žena uspješna ne znači nužno i da je srećna. Ona može da bude veoma sposobna i organizovana, da stigne da ispuni sve obaveze i očekivanja i to vrlo uspješno, ali neće biti ispunjena ako se radi o tuđim željama i očekivanjima, ako se trudi da ispuni standarde koji su joj nametnuti. Da bi bila srećna i zadovoljna žena treba da bude u kontaktu sa svojim željama i potrebama, da živi svoje, a ne tuđe snove.

Što ste svjesniji razlika među polovima, što bolje poznajete mušku i žensku prirodu to ćete nailaziti na manje nerazumijevanja i problema u partnerskom odnosu
Mi žene volimo da maštamo o princu iz bajke, priželjkujemo da su muškarci supermeni, ali oni to nisu. Isto kao i mi, i oni imaju svoje mane i slabosti. Često možemo čuti ženu kako se žali na svog partnera:“ A, zašto on to ne bi mogao kad ja mogu...? Kako ja mogu da stignem, kako ja ne zaboravim“? Izgleda da ponekad zaboravljamo da pored toga što smo oboje dvije zasebne i samostalne ličnosti, da se muškarci i žene razlikuju, da su razlike među polovima genetski zasnovane i hormonski uslovljene. Različito razmišljamo, različito komuniciramo, različito se borimo sa stresom… Na primjer, drugačije ćete gledati na potrebu muškarca da se poslije napornog radnog dana, povuče i da ćuti ako znate da se u muškom organizmu sa stresom bori hormon testosteron, dok je kod nas žena za to odgovoran oksitocin. Što ste svjesniji razlika među polovima, što bolje poznajete mušku i žensku prirodu to manje nerazumijevanja i problema u partnerskom odnosu možete da očekujete. Vremena se manjaju, a sa njima i sistem vrijednosti, očekivanja i uloge žena i muškaraca, ali muška i ženska priroda se nisu promijenile. Muškarci su po svojoj prirodi isto ono što su bili i prije sto godina. Isto važi i za žene.

Vještine asertivne komunikacije vam omogućavaju da se zauzmete za sebe, a da istovremeno zadržite dobar odnos sa drugim ljudima
Zauzeti se za sebe ponekad znači i da morate da kažete “ne”. Ali, nije uvijek lako i jednostavno reći “ne” i braniti svoj interes, a pri tome ostati u dobrom odnosu sa drugima. Međutim, to je svakako moguće uz posjedovanje odgovarajućih vještina. Vještine asertivne komunikacije vam omogućavaju da se zauzmete za sebe, a da istovremeno zadržite dobar odnos sa drugim ljudima, da vaše želje, osjećanja i potrebe budu adekvatno shvaćene od strane drugih (partnera, porodice, kolega, prijatelja…), da konstruktivno rješavate konflike, a samim tim povećavaju vjerovatnoću da ostvarite ono što želite i povećate samopouzdanje.

Izvor: Moj psiholog

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply