Šta raditi kada se djeca raspravljaju sa vama

rasprava

Da li vaše dijete pokazuje nepoštovanje ili samo iskazuje svoje mišljenje? Evo gdje da podvučete crtu i kako da se izborite sa tim.

Jesu li djeca koja odgovaraju drsko buntovnici ili samo iskazuju svoje mišljenje? Jesu li nepristojna ili prosto samopouzdana? Hoće li djeca koja odgovaraju drsko izrasti u nasilne osobe ili samouvjerene vođe? Raspravljanje sa roditeljima – da li da ga podstičemo ili siječemo iz korijena?

Uvijek je teško da odredimo da li dijete koje se raspravlja sa vama to radi iz zadovoljstva ili jednostavno jer želi da izrazi svoje mišljenje. Ali, važno je dozvoliti djeci da govore jer je to način na koji uče da komuniciraju na adekvatan način. Šta roditelji mogu da učine kada se djeca raspravljaju sa njima?

Probajte da razumijete poziciju vašeg djeteta.

Veći dio vremena, raspravljanje je način na koji dijete izražava svoju frustraciju ili povrijeđenost kada primijeti da nije shvaćeno. Ponekad je to njegov/njen način da pokaže svoju ljutnju ili neslaganje. Kada možete da odredite pravi razlog zašto vam se tako obraća, lakše ćete pomoći svom djetetu da vlada negativnim osjećanjima. Djeci je potrebna pomoć da bi sredili svoje misli kako bi mogli da razumiju šta zaista žele da kažu.

Važno je da ih slušate s pažnjom i s ljubavlju

Djeca su sklona tome da se svete služeći se ružnim riječima i grubim tonom kada osjete da ih ne slušate. Kada ih zaista počnete slušati, shvatićete da je njihova primjedba samo objašnjenje onoga što nijeste čuli, jer ste bili previše fokusirani na njihovu ljutnju, a ne na to šta pričaju.

Postoji poznati dječji citat koji kaže, ”Roditelji to zovu raspravljanje. Mi to zovemo objašnjavanje‘.’ Djeca treba da znaju da je ono što kažu vama bitno. Slušajte ih bez prekidanja i osuđivanja. Pokažite interesovanje za ono što govore. Ponekad možda treba da zamislite sebe na njihovom mjestu kako biste ih zaista razumjeli. Djeca, bez obzira na uzrast, imaju pravo na lično mišljenje. Želite da odrastu sa sopstvenim jedinstvenim pogledima, da postanu ljudi koji će imati samopouzdanje i samopoštovanje.

Pomozite svom djetetu da komunicira na pravi način

Manja djeca ne posjeduju vještine i znanje kako da najbolje izraze svoje misli i osjećanja. Oni govore na osnovu svojih emocija, ne brinući se o posledicama svojih riječi. Pitajte dijete kako bi se osjećalo kada bi neko njemu odgovarao isto tako drsko da bi razumjelo i bilo svjesno svojih drskih odgovora.

Roditelji treba da pomažu djeci da pronađu bolji način da izraze iste misli i osjećanja, ali na pozitivniji i mirniji način.

Naučite da napravite pauzu

Kada se rasprava pretvori u svađu, vrijeme je za pauzu. Predahnite i ponovo se okupite kada se svi smire. Odredite koliko dugo svako može da priča, tako da svako ima svoj red da govori bez prekidanja. Kada se stvari zagriju i niko ne želi da popusti, uvijek je dobra ideja da napravite pauzu i odmorite. Pošto svako može da dobije priliku da se odmori, uslijediće smisleniji razgovor.

Razgovarajte sa svojom djecom i objasnite im svoja pravila i zahtjeve

Kako odrastaju, djeca sve više iskazuju želju za nezavisnošću. Dakle, više nije stvar u traženju pažnje. Kada pričate sa svojom djecom, činite to tako da razumiju razlog za vaša pravila i zahtjeve koje postavljate. Jer, vi želite da razviju analitičko mišljenje, da znaju i razumiju šta je dobro, a šta ne i da vas poslušaju, čak i ako se ne slažu u potpunosti.

Nakon iskrenog i otvorenog razgovora, moći ćete da primijetite da vaša djeca imaju pravo u nekim stvarima i da vašim pravilima i zahtjevima treba preuređivanje. Zapamtite, i djeca nas mogu naučiti nečemu. Roditelji nijesu savršeni!

Učite djecu kroz primjer

Objašnjenja mogu biti od velike koristi. Važno je da pokažete djeci kako poštujete druge tako da mogu da usvoje takvo ponašanje. Uvjerite se da su vaše riječi u skladu sa postupcima. Neće im činiti dobro ako im govorite o poštovanju, a s druge strane vas vide kako vičete na vaše pomoćnike, obraćate se nepristojno prodavačicama ili ogovarate ljude sa posla.

Dopustite svojoj djeci da slušaju svoj sopstveni glas, ali uputite ih kako da najbolje komuniciraju i dijele svoja mišljenja. Pomozite im da odrastu u samouvjerene i pouzdane osobe umjesto u agresivne i arogantne. Učite ih takođe da poštuju druge kroz vrjednovanje mišljenja i osjećanja drugih ljudi, čak i kada se razlikuju od njihovih sopstvenih. To će im pomoći da prihvate da je svaka osoba jedinstvena, tako da će to biti njihov prvi korak prema prihvatanju različitosti i poštovanja.

Izvor: Smart Parenting
Prevela: Bojana Rajković

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply