Kako roditelji i učitelji mogu pomoći djeci da zavole čitanje?

citanje2

PIŠE: Claire Zaruba (učiteljica) za Blog Learn2Earn (društvena platforma koja spaja edukatore, učenike i roditelje i dijeli informacije o edukativnim emama s posebnim fokusom na upotrebu tehnologije u učionicama).

Nijesam oduvijek voljela čitanje, ali to nije bilo zato što nisam voljela knjige. Zapravo, voljela sam čitati, ali mi je to zbog moje frustriranosti bio zadatak koji sam izbjegavala na sve načine.

Iako sam imala roditelje koji su me ohrabrivali – bili su učitelji – temelj moje frustracije poticao je od toga što sam vrlo sporo čitala. Bilo mi je izuzetno teško održati korak sa zahtjevima učitelja i složenošću štiva koje sam morala pročitati.

Ubrzo mi je čitanje postalo obeshrabrujuća kombinacija teškog posla i čitanja knjiga koje nisam voljela. Kad sam postala učiteljica, zaklela sam se da moji učenici neće osjetiti težinu borbe koju sam ja vodila s čitanjem.

Moj plan  

Pokušavajući čitanje svojim učenicima učinim zabavnim, našla sam knjige koje sam voljela kao dijete – knjige koje mi je moja majka čitala – i još jednom preolistala poznate stranice. Zatim sam smislila način da angažujem učenike i ispunim ih ljubavlju prema čitanju uz pomoć tih i drugih knjiga.

Sljedeći pristupi mogu se činiti zdravorazumskima, ali ih roditelji i učitelji često zanemaruju. Uvjerila sam se u njihovo funkcionisanje i nadam se da i vi možete ugraditi ljubav prema čitanju u svoju djecu i učenike koristeći se mojim savjetima.

Pokažite svoju ljubav prema knjigama

Čitajte knjige koje smatrate zanimljivima; ne trebate najnoviju dječju knjigu da bi je djeca cijenila ili se mogla povezati s pričom. Još je važniji način čitanja priča. Vjeroatno ćete je, ako volite neku priču, ispričati s više entuzijazma, a to je ono što angažuje djecu. Evo još nekoliko drugih načina na koje možete pokazati svoju ljubav prema čitanju.

Učitelji: Nemojte samo čitati knjigu; grlite je i recite svojim učenicima koliko je volite. Podijelite priče o svojim iskustvima s knjigama i budite nježni prema stranicama. Dajte učenicima do znanja koliko knjiga može biti dragocjena nekome i ohrabrite ih da odaberu svoje favorite.

Roditelji: Najvrjedniji način da pokažete djeci svoju ljubav prema knjigama je da im dopustite da vas vide kako čitate. Čitajte romane, knjige s receptima, časopise, ulične znakove i televizijske titlove. Pokažite koliko je čitanje korisno u svakodnevnom životu.

Izaberite dobro vrijeme za čitanje 

Vrijeme prije odlaska na spavanje popularno je za čitanje – to je smirujuća aktivnost i pametan način da se djeci pomogne da zaspu. Ipak, knjige ne bi trebalo koristiti samo da bi djecu uljuljali u san. Postoje mnoge druge odlične prilike za čitanje. Evo nekih:

  • Tokom igre.
  • U automobilu – zamolite djecu da ona vama čitaju, čak i ako vam mogu samo ispričati priču preko slika.
  • U parku.
  • Jednom sedmično organizujte porodične večeri čitanja – čitajte knjigu zajedno ili sami.

Takođe možete starije dijete zamoliti da čita mlađem bratu ili sestri ili slušati audioknjige. Koristite se svojom maštom da biste iskoristili svaku priliku za čitanje, zajedničko ili individualno.

Učinite njihovu borbu sopstenom  

Ako vaš školarac ima problema s čitanjem, podijelite njegov teret – rijetko koji učitelj ima nešto protiv toga da roditelji čitaju svojoj djeci teža i nerazumljivija. Još se mogu sjetiti svog olakšanja kada je moja majka ponudila da se izmjenjujemo čitajući Hobbita naglas. Ne samo da je to olakšalo moju frustraciju, nego je i moju lektiru učinilo ugodnijom i edukativnom.

Učinite čitanje zabavnim 

Kada je čitanje nametnuto ili obaveza, gubi šarm. Da bi to izbjegli, učitelji i roditelji mogu primijeniti iste taktike i čitanje učinili zabavnim.

  • Pretvorite čitanje u igru. Na primjer, izaberite riječ i otkrijte ko će je najviše puta naći u priči.
  • Dopustite djeci da pokažu svoje razumijevanje knjige dok rade nešto što vole, poput glumljenja neke scene ili crtanja nečega što oslikava priču.
  • Izbjegavajte čitanje istih knjiga svaku veče.
  • Vodite zabavne rasprave o prethodno pročitanim knjigama ili likovima u njima.
  • Posjetite biblioteku ili knjižaru s djecom i otkrijte ko može naći najuzbudljiviju knjigu, a zatim ih svejedno sve pregledajte.

Ljubav prema čitanju počinje u ranom uzrastu ako je potičete i činite čitanje zabavnim. Uzmite predah ili promijenite pristup ako čitanje ikad postane neželjeno ili frustrira djecu i pokažite djeci koliko vi volite da čitate.

Izvor: Školski portal

Comments

Leave a Reply