Čitanje aktivira dio mozga zaslužan za razumijevanje govora i vizualizaciju slika

Family reading together

Pedijatri često roditeljima savjetuju da čitaju djeci na glas, čak i kada su djeca još veoma mala i ne mogu razumjeti pročitano. Sada, prvi put, naučnici ovog područja imaju dokaz da čitanje djeci aktivira dio mozga koji pomaže oko mentalnih slika i razumijevanja govora – od čega je oboje ključno za razvoj i razumijevanje govora, kasnije i pismenost.

U najnovijoj studiji koja će svijetlo dana ugledati u avgustovskom izdanju časopisa Pediatrics, istraživači su se posvetili proučavanju 19 mozgova djece u rasponu od tri i po do 5 godina, a prilikom istraživanja koristili su magnetnu rezonancu. Istraživači su snimali slike dječjih mozgova za vrijeme dok su djeca slušala snimljen ženski glas koji čita priče, kao i dok su slušala običnu pozadinsku buku, želeći da otkriju da im mozak reaguje dok slušaju sasvim različitu zvučnu stimulaciju.

Tim je takođe prikupio informacije o tome koliko je dječje kućno okruženje podsticalo čitanje, što su napravili ispitujući pitanja kao: Koliko često vam roditelji čitaju i Koliko različitih dječjih knjiga imate kod kuće.

Rezultati magnetne rezonance pokazali su da djeca iz domova u kojima se više podsticalo čitanje imala i veću aktivnost u dijelu mozga koji je zaslužan za razumijevanje govora i vizualizaciju slika. Mozak je pokazao još veći nivo aktivnosti u vrijeme kada su djeci čitane priče.

„Ovo je mala i jako rana studija, ali ujedno i vrlo uzbudljiva jer možemo dokazati benefite ranog čitanja djeci. To su biološki dokazi koji nadilaze empirijska istraživanja“, kazao je dr. Thomas DeWitt, direktor odjeljenja opšte i zajedničke pedijatrije u dječje bolnice u Cincinnatiju za Huffington Post.

Američka akademija pedijatara koja izdaje časopis Pediatrics dugo je godina bila nadglasana kada je promovisala rano čitanje djeci, međutim sada ponosno izjavljuju:

„Roditelji koji čitaju svojoj djeci stvaraju ujedno i odnose pune nježnosti i ljubavi, a čitanje je uz to važno za dječji kognitivni, jezični i sveukupni emocionalni razvoj“.

DeWitt je napomenuo da neke stvari još  nisu razjašnjene u studiji, kao na primjer da li je za stimulaciju dječjeg mozga potrebno da im čita upravo roditelj, ili to može biti i neka druga osoba, na primjer dadilja, učitelj, neki drugi član porodice ali se nada da će to biti rasvijetljeno u budućim studijama.

Roditeljima širom svijeta savjetuje:“Uzmite knjige i počnite što ranije čitati svojoj djeci, važno je!” Osim toga, to će kod djece u starijem uzrastu takođe pomoći da razviju afinitet prema čitanju.

Izvor: Dječja posla

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply