Mjerenje nuhalnog nabora u trudnoći i Double i Triple test

 

uzvPIŠE: Dr Fehmija Fetahović, ginekolog

Cilj ultrazvučnih pregleda u ranoj trudnoći je da se otkriju anomalije ploda, poremećaji u rastu i razvoju ploda…Postoje neki ultrazvučni znaci (markeri) – dužina embriona, ploda, obimi glave, trbuha dužina butne kosti… pomoču kojih pratimo rast ploda, ali postoje i drugi markeri – prisustvo nosne kosti, debljina nuhalnog (vratnog) nabora …, koji ukazuju da se radi o nekoj anomaliji nasljednoj ili stečenoj.

Vratni nabor (Nuhalna transluscencija) predstavlja nakupinu tečnosti (limfe) između kože i potkožnog tkiva. Taj nabor se uvećava kod hromozomopatija kao što je Downov sindrom. Ukoliko postoji zadebljanje tog nabora povećava se rizik da se radi o nekoj od hromozomopatija. Odsustvo nosne kosti dodatno povećava taj rizik.

Mjerenje vratnog nabora je vazno uraditi kod dobro obučenog ginekologa koji posjeduje savremenu opremu, jer ponekada greška u ovom mjerenju dovodi u zabunu trudnicu, a često utiče na rezultat biohemijskog skrininga (Double i Tripl testa ) jer se vrijednost tog mjerenja unosi u poseban softver pri ovim analizama.

Iz iskustva znamo da često trudnice idu same u laboratoriju tražeci da urade biohemijski skrining (Double i Triple test) zato što su pročitale na internetu da to treba da urade u ranoj trudnoći, bez preporuke i prethodno uradjenog ultrazvučnog pregleda.

Treba znati da za tu analizu nije dovoljno izvaditi krv, već se mora prethodno uraditi ultrazvučni pregled i određena mjerenja bebe. Vrijednosti tih mjerenja će vaš ginekolog upisati na posebnom uputu i sa tim idete u laboratoriji. Te vrijednosti su validne do nekih 4 do 7 dana. Ako nakon toga uradite analize moraju se mjerenja ponavljati.

Double test se radi između 10 i 13 sedmce gestacije, a Tripel test od 14 do 19 sedmice.

Većina trudnica radi Double test u 12. sedmici trudnoće i tada je i ultrazvučni pregled moguće korektno uraditi i lako izmjeriti nabor, sagledati morfologiju ploda i potvrditi prisustvo nosne kosti.

Triple test je najbolje uraditi oko 15 sedmice gestacije. Tada je beba dovoljno velika i za detaljniji ultrazvučni pregled svih organa. Kombinacija ovog ultrazvučnog pregleda i testova može u viskom procentu otkriti ove anomalije.

Dobijene rezultat ovih testova trudnica NE TREBA SAMA DA TUMAČI. I tu često dolazi do zabune. Postoji opisni rezultat, zatim vrijednost pojedinačnih hormona (BetaHCG, Alfa feto proteina, PAPA, E2) kao i zbirno izračunati rizik 1:500, 1:78 , zatim prikaz na grafikonu , itd… Ne komplikujte sebi život, ponesite rezultat kod svog ginekologa, ako već on ne dobija direktno iz laboratorije taj rezultat, što je najbolji put komunikacije Ljekar-laboratorija-pacijent. On će vam onda protumačiti rezultat i dati savjet šta dalje raditi ako je potrebno.

Izvor: Ordinacija Dr Feko

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Dabl i tripl cista statistika i test vjerovatnoce. Ako dr na UZ posumnja nesto trebalo bi da salje na amniocintezu, jedino to moze pokazati da li postoje neke anomalije ploda. Ovako dobijes vjerovatnocu da ce tvoj plod biti 1 od 10000 ili 100000 koji mogu imati neki od tih sindroma na koji se testiraju. I jos uvrste starost majke pa taj pokazatelj je meni bio npr 1:832, mislim……nazalost znam slucajeve gdje se daunov sindrom nije pokazao ni na jednom ni na drugom testu, i gdje trudnicu niko nije uputio na genetiku za dalje analize.

  2. Nije bas tako, za Daunov sindrom nuhalni nabor ima itekako veze.
    Do 2 (necega) je ok.
    Double i triple jesu testovi koji pokazuju vjerovatnocu za anomaliju tu si u pravu.
    Amniocenteza i horioncenteza su 100% sigurni testovi.
    Ali je nuhalni nabor jako mjerodavan
    Vratna kicma ploda s anomalijama je izduzena i to ko hoce da vidi na UZ moze lako da vidi.
    😉
    Ali valja te testove svakako odraditi…
    Manje su invazivni od amniocenteze koja je bas ono zadnje sto se radi.
    Ako mora itd.
    Mada mozes da je radis samoinicijativno naravno.
    🙂

  3. iva_vukovi

    Double test je kod nas dao jako los rezultat, kao i triple test, jer je nuhalni nabor bio 4,5. Ipak, nakon amniocenteze, saznali smo da je beba zdrava!

Leave a Reply