Od naredne godine naknada za majke troje i više djece

naknada

Majke sa troje i više djece, koje imaju 25 odnosno 15 godina radnog staža ali i nezaposlene koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 15 godina, kao i roditelji i njegovatelji lica sa posebnim potrebama, primaće od naredne godine mjesečnu naknadu, odlučio je danas parlament usvajajući izmjene Zakona osocijalnoj i dječijoj zaštiti.

Za ovaj Zakon je glasalo 35 poslanika opozicije, a podržali su ga i tri poslanika Bošnjačke partije, Izet Bralić i Džavid Šabović iz SDP-a, kao i poslanik Liberalne partije Andrija Popović. Poslanici DPS-a, koji su dopune Zakona označili kao diskriminatorske, su u skupštinskoj sali ostali u manjini.

Poslanik SNP-a, koji je predložio usvojene dopune, Aleksandar Damjanović je kazao da je zadovoljan što je Skupština podržala Zakon, istakavši da zahvaljuje poslanicima i Uniji slobodnih sindikata na podršci. Za isplatu naknada biće potrebno oko 12 miliona eura godišnje.

Damjanović je naglasio da usvojene dopune treba da budu mali doprinos ka stvaranju države socijalne pravde, koja ne treba da postoji samo na papiru.

Zaposlene majke sa troje i više djece, a imaju 25 ili 15 godina radnog staža, primaće doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo. Žena koja rodi troje i više djece, a na evidenciji Zavoda za zapošljavanje je najmanje 15 godina, ima pravo, ukoliko to žell, na doživotnu mjesečnu naknadu u visini od 40 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, Ovo pravo se ne može koristiti za vrijeme trajanja radnog odnosa i isključuje mogućnost istovremenog korištenja  penzije.

Iz SNP-a je saopšteno i da Zakon podrazumijeva i da žene koje imaju 15 godina radnog staža i troje i više djece primaju naknadu od 40 odsto prosječne neto zarade, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo

Damjanović je predložio i uvođenje novog materijalnog davanja roditelju, njegovatelju lica koji njeguje i brine o licu koje je korisnik lične invalidnine i visina te naknade iznosiće 193.00 eura. Roditelju – njegovatelju koji njeguje i brine o dvoje ili više djece sa smetnjama u razvoju od kojih je najmanje jedno lice korisnik lične invalidnine ili tuđe njege i pomoći drugog lica, nezavisno od radnog i penzijskog statusa roditelja-njegovatelja, pripada naknada od 193 eura za svako lice pojedinačno. Pravo na naknadu roditelju — njegovatelju prestaje trajnim smještajem lica — korisnika invalidnine u javnu ustanovu.

Predložene dopune u aprilu ove godine nijesu usvojene u Skupšini, kada u sali u vrijeme izjašnjavanja nije bilo sedam opozicionih poslanika, nakon čega je Damjanović ponovo podnio Predlog.

Vlada Crne Gore u martu je odbila Predlog zakona uz objašnjenje da je diskriminatorski u odnosu na žene sa manje godina radnog staža ili koje nijesu u radnom odnosu, kao i da radni odnos ne može biti osnov za ostvarivanje prava na socijalnu zaštitu, koje se ostvaruje po socijalno zaštnitnim kriterijumima.

Skupštinski Zakonodavni odbor ranije je ocijenio da su dopune Zakona u skladu sa Ustavom, a Predlog je podržao i Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Vladana Stojanovic-Janjevic nisam.sigurna da gospodje koje.su vwc I penziji mogu koristiti ovo pravo. Ako bi bilo tako,to bi bilo super jer znam dosta slucajeva gdje su gospodje radile po 35 godina I vise I otisle u.penziju sa nadoknadom od 120 eur. Strasno!

  2. Problematičan zakon. Pošto je osnova za donošenje zakona rađanje đece, onda je JEDINO IZPRAVNO da SVE majke dobijaju mjesečnu apanažu za SVAKO dijete koje su rodile. Razumije se, ne jednako za svako, već prema zacrtanoj politici rađanja. I tu NE SMIJE radni staž bit NIKAKAV uslov, nit BILO ŠTO što nije direktno vezano za “temu”. Sve drugo je diskriminacija.

  3. Naravno da su osmislili i neku caku da je ovo pravo tesko ostvariti. Misle li oni da smo mi vesla sisali i da cemo im aplaudirati, ili ne daj boze glasati za njih zbog ove sramote. Gospodo kad dajete majkama nesto i hocete da stimulisete radjanje, onda to radite bez ovih glupih uslova

  4. Ovo odgovara samo osobama koje rade u drzavnim firmama i kojima redovno ide radni staz. Ostatak,koji je zaposlen kod privatnika, tesko moze nakupiti trazene godine radnog staza-bez obzira na br.djece….Nisam se obradovala ni malo-nedostizno za drzavu koja nema regulisana prava radnika…

  5. Poenta price: nista se nije desilo osim sto neko sakuplja politicke poene…nema ni 5% majki koje zadovoljavaju ove uslove..mozda sam i puno rekla…i cujes iskljucuju mogucnost na istovremeno koriscenje penzije!Pa zar nije trebalo ovime da se pomogne majkama? Na ostvarenu penziju dodati taj iznos 70% neto zarade prosjecne pa da se kaze ajde neke jade je taj zakon ok..prosipanje magle..pozz

  6. Sramota!prvo trebaju izglasati zakon da nijedna firma ne smije otpustiti trudnicu pa bi nas mnogo vise bilo sa ovim uslovom,a ne – doveli su nas u situaciju da ne smijemo misliti o prosirenju porodice.sramota za ovu prslu,bezzakonitu drzavu

  7. Nista se ne radujte.Ovo su marifetluci u nizu.Majka koja radi nema pravo,majka koja prima penziju nema pravo,koja nema 15,25.g.nema pravo,pa cemu taj zakon.Sta misle poslanici da su izglasali.Na koje majke su mislili,valjalo bi da objasne.Jeli ovo zakon za lakse manipulisanje tom populacijom,pred izbore.

  8. neka daju i majkama koje imaju bolesno dijete,njima je najpotrebnije,njihovi troskovi su veliki,e da neko od poslanika ima invalidno dijete izglasali bi da se takvoj djeci daje nadoknada,tj.njihovim majkama,kada se uredjuje jedan ovakav zakon treba da se misli i na ovakvu djecu,greota svi ih zaboravljaju.

  9. Ja bi rado radila ali ko bi me drzao na radnom mestu ako bih morala da na svaka dva sata idem kuci da detetu radim katetarizacije I klizme mislim da nema takvog poslodavca koi bi mi dao radno mesto

  10. A STA JA DA OCEKUJEM POSTO IMAM 3G RADNOG STAZA A IMAM 4 DJECE ,OTKAKO SAM RODILA NAJSTARIJU CERKICU VISE NISAM MOGLA DA RADIM JER BRINEM O NJOJ POSTO JE TESKI IVALID ,PA CEMU JA DA SE NADAM.MOLIM VAS USVOJITE OVO MOJE PITANJE.

  11. meni je drago da ce barem neko dobiti nesto od svega ovoga,samo je pitanje koliko zena koje ostvaruju pravo na ovo primanje ce se i odluciti na ovu varijantu,cast svim majkama koje su uspjele da postignu toliko radnog staza sa troje i vise djece,al zato mi koji nemamo ni priblizno odredjenog staza mozemo da cekamo bolje dane,i da se nadamo da ce se nekad neko zauzeti i za nas,i da cemo i mi kad tad imati neko pravo na nesto,sem na zatvorena vrata kod svakog poslodavca koji cuje koliko djece imamo.

  12. meni je drago da ce barem neko dobiti nesto od svega ovoga,samo je pitanje koliko zena koje ostvaruju pravo na ovo primanje ce se i odluciti na ovu varijantu,cast svim majkama koje su uspjele da postignu toliko radnog staza sa troje i vise djece,al zato mi koji nemamo ni priblizno odredjenog staza mozemo da cekamo bolje dane,i da se nadamo da ce se nekad neko zauzeti i za nas,i da cemo i mi kad tad imati neko pravo na nesto,sem na zatvorena vrata kod svakog poslodavca koji cuje koliko djece imamo.

  13. Cu sramota,pa treba im orden dati sto su rodile toliku djecu plus isle na posao,da zarade,ostavljajuci djecu i ko zna na kakve sve mukotrpne poslove su isle..Dok gospodje(ne ulazeci u razloge zbog kojih nijesu radile) su ostajale sa svojom djecom,ne sjekirajuci se jesu li gladni,zedni,sami…Ne znam sto se sada bune,je li i Bog dao da makar nekome nesto u ovoj drzavi bude kako treba.Konacno pravedan zakon,konacno nesto ispravno,svaka cast!!

Leave a Reply