Od naredne godine naknada za majke troje i više djece

naknada

Majke sa troje i više djece, koje imaju 25 odnosno 15 godina radnog staža ali i nezaposlene koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 15 godina, kao i roditelji i njegovatelji lica sa posebnim potrebama, primaće od naredne godine mjesečnu naknadu, odlučio je danas parlament usvajajući izmjene Zakona osocijalnoj i dječijoj zaštiti.

Za ovaj Zakon je glasalo 35 poslanika opozicije, a podržali su ga i tri poslanika Bošnjačke partije, Izet Bralić i Džavid Šabović iz SDP-a, kao i poslanik Liberalne partije Andrija Popović. Poslanici DPS-a, koji su dopune Zakona označili kao diskriminatorske, su u skupštinskoj sali ostali u manjini.

Poslanik SNP-a, koji je predložio usvojene dopune, Aleksandar Damjanović je kazao da je zadovoljan što je Skupština podržala Zakon, istakavši da zahvaljuje poslanicima i Uniji slobodnih sindikata na podršci. Za isplatu naknada biće potrebno oko 12 miliona eura godišnje.

Damjanović je naglasio da usvojene dopune treba da budu mali doprinos ka stvaranju države socijalne pravde, koja ne treba da postoji samo na papiru.

Zaposlene majke sa troje i više djece, a imaju 25 ili 15 godina radnog staža, primaće doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo. Žena koja rodi troje i više djece, a na evidenciji Zavoda za zapošljavanje je najmanje 15 godina, ima pravo, ukoliko to žell, na doživotnu mjesečnu naknadu u visini od 40 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, Ovo pravo se ne može koristiti za vrijeme trajanja radnog odnosa i isključuje mogućnost istovremenog korištenja  penzije.

Iz SNP-a je saopšteno i da Zakon podrazumijeva i da žene koje imaju 15 godina radnog staža i troje i više djece primaju naknadu od 40 odsto prosječne neto zarade, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo

Damjanović je predložio i uvođenje novog materijalnog davanja roditelju, njegovatelju lica koji njeguje i brine o licu koje je korisnik lične invalidnine i visina te naknade iznosiće 193.00 eura. Roditelju – njegovatelju koji njeguje i brine o dvoje ili više djece sa smetnjama u razvoju od kojih je najmanje jedno lice korisnik lične invalidnine ili tuđe njege i pomoći drugog lica, nezavisno od radnog i penzijskog statusa roditelja-njegovatelja, pripada naknada od 193 eura za svako lice pojedinačno. Pravo na naknadu roditelju — njegovatelju prestaje trajnim smještajem lica — korisnika invalidnine u javnu ustanovu.

Predložene dopune u aprilu ove godine nijesu usvojene u Skupšini, kada u sali u vrijeme izjašnjavanja nije bilo sedam opozicionih poslanika, nakon čega je Damjanović ponovo podnio Predlog.

Vlada Crne Gore u martu je odbila Predlog zakona uz objašnjenje da je diskriminatorski u odnosu na žene sa manje godina radnog staža ili koje nijesu u radnom odnosu, kao i da radni odnos ne može biti osnov za ostvarivanje prava na socijalnu zaštitu, koje se ostvaruje po socijalno zaštnitnim kriterijumima.

Skupštinski Zakonodavni odbor ranije je ocijenio da su dopune Zakona u skladu sa Ustavom, a Predlog je podržao i Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Pogledajte samo kako ucjenjuju MAJKE! Zar ja koja neradim i nemam radni staž nisam majka, i nemam nikakvo pravo, da li zato što nisam imala kome ostaviti djecu da čuva da bih išla da radim! Sram ih bilo! Samo neznam koga da glasam Opoziciju ili Dps! Pi

    • dangie

      @danijela draskovic… ni ja nidje, no u vrtic.,, I to od 7 ipo do 16 ipo… I radim… jer mi ne moze biti da sjedim kuci I uzivam s djecom…

  2. Pošto se informacije u medijima o usvojenim izmjenama Zakona o socijanoj i dječijoj zaštiti mijenjaju svako malo i ažuriraju, nijesmo više sigurni što je usvojeno, kontaktirali smo SNP i oni su nam rekli da će detalje imati u ponedjeljak. Tako da se nadamo da ćemo u ponedjeljak imati jasnu sliku ko će i koliku nadoknadu primati od januara 2016. godine. Na fbook stranici SNP-a je objavljeno i da će 40 odsto prosječne neto zarade dobijati majke troje i više djece koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 15 godina. Dakle one uz majke troje i više djece koje imaju 15 odnosno 25 godina staža (70% prosječne zarade) i roditelji/njegovatelji djece koja primaju ličnu invalidninu i tuđu njegu

      • Od 1. januara pocinje primjena zakona. naknade za majke troje djece koje imaju 25 godina staža, i za majke više od troje djece sa 15 godina staža. Usvojena je i naknada za majke koje su bile najmanje 15 godina na evidenciji zavoda za zapošljavanje.

      • snezana3

        Hvala puno na brzom odgovoru. Obradovali ste me mnogo. 😉

        Moja majka se 20 god redovno javljala ZZZ, ali nije zadnjih nekoliko godina od kad su joj oni predlozili da se prebaci na pasivni status. Tako da imam jos jedno pitanje, da li to remeti ovo pravo da prima naknadu?

        Hvala unaprijed na odgovoru i ruke vam se pozlatile sto se izboriste zajedno sa ostalima za ovako nesto! 😉

  3. Svuda u inostranstvo žive od socijalne pomoći i sa jednim i sa dvoje itd djece što ih više viša je socijala. Ali prioritet su majke koje su nezaposlene Ocemo u evropu e nećemo mi nikad nidje a ne u evropu.

Leave a Reply