7 razloga da oprostite sebi što ne dojite svoju bebu

flasica2PIŠE: Emily Griffin

Dojenje je primarni i najkonkretniji način da pokažete svoju beskrajnu posvećenost i brigu za malo biće koje ste donijeli na svijet. Ali, kako se zbog toga osjeća majka čije zdravstveno stanje zahtjeva lijekove koji mogu naštetiti njenoj bebi preko njenog mlijeka? Šta je sa majkom koja se vratila na posao i bori se da održi dovoljnu količinu mlijeka izmlazanjem i osjeće se pod pritiskom da uspije u tome? Ili, majka kojoj je pedijatar rekao da beba pokazuje znake „nedovoljnog napretka“, pa je posavjetovana da bebu hrani formulom, uprkos svim naporima da poveća svoju proizvodnju mlijeka?

Kako se ove mame osjećaju kada konačno odluče da svoju bebu hrane formulom? Postoje mnogi razlozi zbog kojih majka može da se odluči da ne doji (ili zbog kojih jednostavno ne može da doji svoju bebu), i često osjećaju da ih drugi osuđuju, da nijesu dovoljno dobre majke ili osjećaju krivicu što bebu hrane formulom.

Kao majka koja se sama izborila sa ovim teškim problemom, znam koliko je važno prihvatiti i oprostiti sebi ako bebu hranite formulom. Ovo je sedam razloga zbog kojih treba da oprostite sebi ako ne dojite bebu:

Osjećaj krivice, stida, straha, i razočarenje utiču na vašu bebu i na to kako će se povezati sa vama. Bebe veoma dobro opažaju i mogu da osjete vašu energiju, čak i ako mislite da sva ta negativna osjećanja možete sakriti poljupcima i tješanjem.

Novopečeni roditelji često postavljaju previsoko svoja očekivanja. Može vam se činiti da druge majke nemaju problem sa tim, ali generalno, kao društvo, skloni smo da krijemo svoje roditeljske muke od dgrugih.

Ako brinete o sebi, beba će imati koristi od toga, jer kada ste zdravi, fizički i emocionalno, u boljoj ste mogućnosti da zadovoljite bebine potrebe. Kada smo pod stresom i osjećamo se bespomoćnima, mozak više ne može da radi razumno, pa nije u stanju da odgovori na trenutnu situaciju kako treba.

Čak i ako bebu hranite formulom, možete razviti jaku povezanost između vas i bebe koja je osnova za cio život. Dojenje nije odlučujući faktor u odgajanju dobro prilagođenog, zdravog i srećnog djeteta. Grljenje bebe, pričanje, pjevanje, plesanje, šetnja i mnogi drugi značajni trenuci ne zavise od toga da li dojite svoju bebu ili ne.

Ne treba da dozvolite da mišljenja drugih utiču na vas. Ne dopustitite da osuđivanja drugih utiču negativno na vašu sreću i privrženost bebi. Onim članovima porodice i prijateljima do čijeg mišljenja vam je stalo recite zašto hranite bebu formulom i pripremite se da čujete njihovu „dojenje je najbolje“ recitaciju. Ja sam čak slagala medicinsku sestru kada sam se porodila kako ne bih morala da slušam cijelu govoranciju o dojenju. Već sam znala šta je bila naučena da mi kaže, ali ja sam bila odlučna u vezi toga šta je najbolje za mene i prije toga sam razgovarala sa svojom babicom o svojoj odluci (koja je bila teška, ali neophodna). Ne morate da objašnjavate svakome, samo onima koji su vam bitni.

Iako rečenica ”dojenje je najbolje“ definitivno važi, ona ne znači ”dojenje je najbolje po svaku cijenu”. Ako ste preplavljeni osjećanjem neuspjeha i osjećate kao da ne možete da uživate sa vašom bebom, zatražite podršku i budite iskreni u vezi vaših osjećanja.

Vaša odluka da budete iskrene i oslobodite se stida i krivice može biti od pomoći nekoj drugoj majci. Majke koje ne doje nijesu loše majke. To je često nesebična odluka nastala iz bolnog spleta okolnosti koje su upropastile doba u životu koje sve majke žele provesti u čistoj radosti. Majka se može osjećati kao da je dala sve od sebe kako bi nastavila sa dojenjem, ali rezultirajući neuspjeh stvara depresivni oblak nad krhkom vezom između majke i bebe. Ipak, često se o tome ne priča i zato se osjećaj stida nastavlja.

Izvor: Scary Mommy

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ima majki koje nece, jednostavno nece da doje… ali ima jako puno majki koje ne znaju da ne postoji lose mlijeko i da ne postoji da se nema dovoljno mlijeka, na zalost ne znaju jer ih niko tome naucio nije, u neznanju potezu za formulom i tu je uglavnom kraj… pored volje i zelje dojiti nece jer nisu doviljno informisane… tu kljucnu ulogu treba da ima babica u bolnici, zatim pedijatar, ali oni ne pokazuju dovoljno volje i zelje da objasne kako to sve ide…

  2. Veeeliki problem su doktori i sestre u KBC-u. Niko mi nista nije objasnio vezano za dojenje. Bebu su mi donosili vec nahranjenu i uspavanu na podoj.. Trudila sam se iz petnih zila, imala sam mnogo mlijeka, beba je malo sisala i samim tim sam dobijala mastitise i primala inekcije. Postala sam psihicki nestabilna i poslije dva ipo mjeseca odlucila da prestanem sa dojenjem. Nakon toga kao da mi je neko skinuo ogroman teret sa vrata, postala sam veselija i ljepse se druzila sa bebom. Jos jednom i po ko zna koji put ponavljam da krivim iskljucivo osoblje KBC-a za to… To je bilo prije sest godina, ne znam da li se ista promijenilo po tom pitanju. Iskreno se nadam da jeste…

  3. Treba imati volju i ostvariti zacrtani cilj – DOJICU BEBU .
    Tesko je naci rijeci da iznesem svoje utiske iz porodilista…ja sam rodila drugo dijete,u sobi dvije cimerke-prvorotke.
    Njihova nezainteresovanost za podoj tesko se moze opisati…Ali zato muzeve lazu za medalju
    -“Nemam bradavice”
    “Raskube me kako cupa ”
    “Niko ne okrece paznju na mene
    Briga sestre za nase dijete”–i to kazu nekoliko min nakon sto sestra napusti sobu…koja se bas potrudila da ih uputi kako podojiti bebu i kako masirati grudi.

  4. Roditelji.me jasno je da svako treba da odlucuje za sebe i svoje djete i da to treba postovati, neke majke ne zele, neke ne mogu iz zdravstvenih razloga… ALI STA JE SA MAJKAMA KOJE NISU NI STAVILE DJETE NA PRSA JER SU IM BEBE PREBACENE U PODGORICU ODMAH PO PORODJAJU A ONE OSTAVLJENE U BOLNICI GDJE SU SE PORODILE DA PROZIVLJAJVAJU HOROR! I PRIJE NEKI DAN SAM SRELA JEDNU TAKVU MAMU KOJA JE OČAJNA STO NIJE IMALA MOGUCNOSTI DA DOJI SVOJE DJETE NI JEDAN DAN!IZNAM ZENU CIJE JE DJETE ZAVRSILO NA NEONATOLOGIJI I KOME SU ODMA DAVALI DA PIJE, IAKO JE MAJKA BILA TU, ADAPTIRANO MLIJEKO A U ISTO VRIJEME CITAMO KAKO JE MAJCINO MLIJEKO ZDRAVO ZA RAZVOJ MOZGA?! JA SKIDAM KAPU SVIM TIM MAMA KOJE SU PSIHICKI SVE TO PREGRMILE, NISU DOJILE SVOJU DJECU ALI NISU NISTA MANJE VRIJEDNE OD NAS KOJE SMO DOJILE A VAS KAO ORGANIZACIJU MOLIM DA NESTO URADITE PO TOM PITANJU JER AKO NEKO NIJE SHVATIO KOLIKO JE VAZNO DOJENJE I NECE!ZNACI DJELOVATI NA TERENU POD HITNO!IZVINJAVAM SE NA VELIKIM SLOVIMA, NE VICEM SAMO SKERECM PAZNJU A AKO NIJE OK OBRISITE KOMENTAR!

  5. Moja beba je treci dan prebacena na neonatologiju.
    Sedmi dan operisana…tek jedanaesti dan ga pocela dojiti…isla s kraja na kraj grada na podoj u djeciju bolnicu,prvo na izmuzanje (8,9 i 10 dan)
    Pa na klasicni podoj,i tako sve dok nijesmo stigli kuci…maltene sam zivjela u automobilu..ali sve to gubi na znacaju kada znam da za tvoje dijete cinim vaznu stvar…i pored stresa i svih problema sacuvala sam mlijeko…
    I kako da razumijem da neko nece ili ne zeli da doji svoje dijete????
    NIKAKO

Leave a Reply