Naopako penjanje uz tobogan ima i dobrih strana

tobogan

Svakodnevno vidimo djecu kako se penju ‘naopako’ na tobogan, odnosno penju se preko dijela kojim se spušta. I dok jedni roditelji opominju djecu da to ne čine, drugi ih jednostavno ignorišu jer su se napokon zabavili.

Znate li da stručnjaci odobravaju takvo penjanje jer je dobro za razvoj djeteta, odnosno kroz takvu igru djeca svašta i nauče. Ipak, prije svega djecu treba imati na oku iz bezbjednosnih razloga jer pad može rezultirati i lomovima ruku ili nogu.

Pročitajte zašto stručnjaci smatraju penjanje uz tobogan korisnim:

-Aktivira svu motoriku i mišiće
Penjanje uz tobogan dobro je za rad mišića jer dijete napreže sve mišiće penjući se.

-Uči djecu da pravila nisu bez izuzetaka
Omogućuje djetetu da zna da se pravila mogu mijenjati odnosno da u životu pravila nisu uvijek ista i da nisu uvijek crno-bijela. Na primjer, možete djecu naučiti da to smiju raditi samo kada ste sami u parku, odnosno kada nema gužve. Takođe, možete postaviti i uslovda ste uz njih vi ili nek ruga bliska odrasla osoba i da to ne čine kada su sama.

-Uči dijecu pristojnošću
Neke dijete nauči da prednost imaju ona djeca koja su se popela po pravilu, a tek potom ono koje se želi penjati naopako.

-Uči djecu da se brinu o mlađima
Djecu takođe naučite da se ne bi smjela da se penju po dijelu kojim se klizaju ako su u društvu mlađih koji bi ih mogli oponašati. Djeca će se na taj način osjećati važno jer neće učit mlađe onome što ne smiju. To ih čini svjesni potrebe druge djece.

-Razvija kreativnot
Doprinosi izgradnji kreativnosti jer dopušta djeci da fizički osjete da se predmeti mogu koristiti na različite načine.

Izvor; Dječja posla

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply