Kako odvići dijete da spava u krevetu s roditeljima?

djecaukrevetu
Nerijetko djeca, čak i kada uspijevaju samostalno zaspati u svom krevetu, dolaze tokom noći kod roditelja u krevet. Djetetu ta mogućnost uliva povjerenje, ali roditelje vrlo često ostavlja neispavanima. Kako podstaći dijete da cijelu noć spava u svom krevetu?
Iscrpljenost roditelja često dovede do rješenja linije manjeg otpora i u polusnu dopuste djetetu da ostane s njima u krevetu ostatak noći, iako su svjesni da kvalitetan san nakon toga mogu zaboraviti.
Dobra vijest je da se dijete može odviknuti od ove navike, a loša vijest je da će vam trebati dosta energije i neispavanosti da biste to postigli. Ako zaista želite napraviti promjenu, morate biti spremni na suze, djetetovo prebacivanje da ga ne volite i mnogo nespavanja za cijelu porodicu. Ne odlažite promjene jer djeca vrlo rijetko, gotovo nikada, sama ne odustanu od ove navike.
Prije spavanja
Odvikavanje od spavanja s roditeljima trebalo bi “učiti”nakon što dijete prestane nositi pelene i kada je zdravo. Ako započnete s promjenom rutine kada se dijete već mora nositi s nekim drugim promjenama, vjerovatno će odvikavanje biti bezuspješno. Uvođenje nove rutine započinje već preko dana. Dijete na vrijeme upozorite da je spavaća soba namijenjena roditeljima, a dječija njemu i svako mora spavati u svom krevetu. Rutina prije spavanja ostaje jednaka, ayli se tada pripremite na teži dio.
Kada se ugase svjetla
Kada ste se odlučili na odvikavanje djeteta da kada želi dođe u vaš krevet, u tome morate biti složni s partnerom. Više nema ustupaka poput “samo pet minuta” ili “samo još večeras”. Ako to dopustite, ponovno ste na početku.
Poljubite dijete prije spavanja i objasnite mu da je vrijeme počinka. “Lažni” odlasci u toalet ili djetetovi prohtjevi poput žeđi i gladi neposredno prije spavanja neka vas ne pokolebaju. Iako je ovo odvikavanje jednako teško i za roditelje, sjetite se koliko se radujete toliko potrebnoj dozi kvalitetnog sna.
Česta greška koji roditelji na početku rade je da ostanu da spavaju u djetetovoj sobi cijelu noć. Tako ne postižete ništa. Ako dijete tvrdi da se boji mraka, u hodniku ostavite upaljeno lagano noćno svjetlo i otvorena vrata. U početku nije poželjno djetetu govoriti da vas, kad mu trebate, uvijek može pozvati jer će djeca to iskorištavati da provodite što više vremena s njima u sobi. Možete u sobi pričekati da dijete zaspi i ostati još neko vrijeme, ali nema potrebe da se mučite cijelu noć.
Nakon nekoliko dana počnite odlaziti iz djetetove sobe odmah nakon što zaspi, a potom postupno privikavajte dijete da nauči samo se uspavati. Ostavite otvorena vrata da možete čuti dijete ako vas treba, a ono će se osjećati sigurnije jer zna da ste u blizini.
Tokom noći
Ako dijete dođe u vaš krevet tokom noći, važno je da odmah ustanete i vratite dijete u krevet. Budite dosljedni ako želite promjene.
Sljedeće jutro
Važno je, bez obzira na to kako ste proveli noć, dijete nastaviti da podstičete na nova pravila. Ako je dijete velik dio noći mirno spavalo u svom krevetiću, ne zaboravite ga pohvaliti. Kod manje djece nije loše ni pokušati s metodom nagrađivanja. Za svaku lijepo prospavanu noć ostavite im neku sitnicu ili slatkiš pod jastukom. Ako mislite da možete i bez podmićivanja, još bolje!
Izvor: Index.hr
SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply