Razvoj grafomotorike kod djece

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danas mnoga djeca već i prije polaska u školu poznaju sva slova i brojke. Veliki broj djece znaće ta slova i brojke i lijepo napisati, iako većina djece tehniku pisanja uvježbava u prvom razredu.

Grafomotorna aktivnost, odnosno motorička sposobnost izvođenja grafema (slova), sastoji se od više sposobnosti i počinje se razvijati još u ranom djetinjstvu (negdje oko 18 mjeseci starosti djeteta). Ona obuhvata vizuelnu percepciju, okulomotornu koordinaciju i glasovnu sintezu i analizu. Da bi dijete moglo u određenoj fazi svog razvoja uspješno savladati pisanje mora proći kompletan motorički razvoj koji započinje razvojem grube motorike (sjedenjem, puzanjem, hodanjem, penjanjem, trčanjem…), a nastavlja se razvojem fine motorike koja se odnosi na fine pokrete ruku i šaka (hvatanje cijelom šakom, zatim kažiprstom i palcem). Preduslov za uspjeh u grafomotornim aktivnostima je razvijena fina motorika ruku.

Tabelarni prikaz razvoja grafomotorike:

tabela

Prije nego dijete počne da pišeti slova mora:

– odrediti dominantnu ruku (ruku koju će koristiti za pisanje);
– pravilno držati olovku;
– držati tijelo u pravilnom položaju;
– imati vizuelni prikaz zadatka;
– moći nacrtati prepoznatljive crteže;
– bojati unutar zadatih okvira;
– precrtavati oblike (krug, kvadrat, trougao).

Do pete godine 90 odsto djece pokazuje sklonost upotrebe jedne ruke u većini aktivnosti koje se vrše rukama. Pružite djetetu mnogo prilika za crtanje i bojanje, ali pustite ga da samo odluči u kojoj će ruci držati četkicu, olovku…. i ne pokušavajte od ljevaka napraviti dešnjaka.

Djeca pokazuju interes za olovku u uzrastu od godine dana i tada je grabe cijelom šakom pa šaraju po podlozi. S otprilike dvije godine hvat olovke sazrijeva i tada djeca olovku drže prstima, ali još nepravilno. U dobi uzrastu između tri i po i četiri godine godine olovka se drži s tri prsta, ali se prilikom pisanja pomjera cijela šaka. Sa otprilike četiri i po godina (a najkasnije do šeste) hvat olovke postaje pravilan.

Olovka se tada drži vrhovima prstiju (kažiprsta, palca i srednjeg prsta), a prilikom pisanja pomiču se samo prsti. Ovaj hvat omogućava maksimalnu kontrolu i fleksibilnost prilikom pisanja.

Obratite pažnju na ispravan hvat olovke odmah u početku djetetovog hvatanja jer je mnogo lakše naučiti  ga ispravnom hvatu nego ispravljati pogrešno naučeni hvat.

Predvježbe za razvoj grafomotorike

Danas su djeci dostupne razne igre na računarima i tabletima koji će ih naučiti poznavanju slova, ali neće razviti njihovu finu motoriku zbog čega će grafomotorna konstrukcija biti skromna ili manjkava.

Predvježbe grafomotorici skrivaju se u čitavom nizu aktivnosti svakodnevnog života i igara kojima se zabavlja. Manipulacija raznim predmetima, samostalno hranjenje, oblačenje, kopčanje dugmića, vezanje vezica, listanje knjige… sve su to aktivnosti koje prethode držanju olovke i pisanju, ali su neizostavan dio cjelokupnog razvoja.

Postepeno, kroz pravilnu izmjenu aktivnosti, dovešćete dijete do faze kada mu hvat olovke i kontrola nad njom više neće predstavljati problem. Tek tada će biti spremno za razne grafomotorne materijale, bojanke ..

Dijete odbija crtati, pisati, bojati

Ukoliko dijete pokazuje interes za aktivnosti olovkom njegov razvoj fine motorike i grafomotorike biće znatno jednostavniji od djece koja ne vole ovakve aktivnosti.

Najčešći razlog odbijanja aktivnosti olovkom je vezan uz neku teškoću koje dijete doživljava radeći ovu aktivnost. O tome bi trebalo voditi računa ako vaše dijete ne želi da crta i boja. Tada nemojte odustati od podsticanja takvih aktivnosti već mu aktivnosti učinite interesantnima, zabavnima i dodatno ga stimulišite dogovorenim nagradama.

Ukoliko ste uočili odstupanja u razvoju grafomotorike kod djeteta potražite stručnu pomoć i olakšajte vašem mališanu polazak u školu.

Izvor: Ordinacija.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply