Preko 700 miliona žena u svijetu pretrpjelo nasilje

nasilje1Više od 700 miliona žena u svijetu žrtve su nasilnog supruga ili partnera, posebno u južnoj Aziji i na afričkom kontinentu, pokazali su podaci izvještaja Svjetske banke.

Iz te instutuciuje je saopšteno da je nasilje nad ženama globalna epidemija i da pogađa žene u svim regionima u svijetu, uz napomenu kako je ipak posljednjih godina došlo do velikog pomaka.

Prema izvještaju, 43 odsto žena u južnoj Aziji, a najviše u Indiji i Pakistanu, pretrpjelo je fizičko ili seksualno nasilje od svog partnera barem jednom tokom života, prenosi agencija Hina.

Postotak je samo nešto manji u Africi i na Bliskom Istoku i iznosi 40 odsto, u Južnoj Americi 33 odsto, a 30 odsto u regiji istočne Azije i Pacifika. U Sjevernoj Americi 21 odsto žena pretrpjelo je nasilje od supruga ili partnera, dok Svjetska banka nije radila istraživanje na teritoriji Evrope.

Istraživanja su pokazala da već danas petina djevojaka mlađih od 18 godina u zemljama u razvoju dobije dijete, a većina smrtnih slučajeva djevojaka od 15 do 19 godina upravo je povezana sa trudnoćom.

Vjerovatnoća da će se djevojka udati mlada dva puta je veća u porodicama koje su siromašne nego u onima boljeg materijalnog stanja, a takođe i nasilje je češće i brutalnije kada je riječ o siromašnim parovima.

Svjetska banka je u svom izvještaju naglasila važnost obrazovanja djevojaka i mladih žena, budući da se i u ovom istraživanju pokazalo kako su one koje su slabo ili nimalo obrazovane izložene mnogo većem riziku da se moraju udati mlade, da mlade imaju djecu, budu izložene bračnom nasilju, žive u siromaštvu i nemaju pravo glasa kada je riječ o troškovima domaćinstva ili brizi o njihovom vlastitom zdravlju.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply