Vratite grudi u formu nakon trudnoće

grudiTokom trudnoće dojke pod uticajem hormona gotovo uvijek postanu napete i pune, pa zato nakon dojenja djeluju kao da “vise” ili kao da su ispijene. Niko ne može da predvidi hoće li se grudi promijeniti  jer kao i prije i tokom trudnoće oblik grudi prije svega zavisi od čvrstoće vezivnog tkiva.

Gotovo sve žene, međutim, imaju osjećaj da neposredno nakon prestanka dojenja imaju opuštenije grudi. Majkama koje svoje bebe hrane na flašicu ovo će se takođe dogoditi, samo što će to osjetiti ranije. Medicinski je uobičajeno da grudi nakon trudnoće i prestanka dojenja promijene oblik. Žlijezde u dojkama vratiće svoj stari oblik, ali ostaće višak kože. Potrošiće se zalihe masnih naslaga koje su se prikupljale tokom trudnoće.

Ipak, ovo ne znači da ne možete ništa promijeniti. Što su bolje prokrvljeni koža i vezivno tkivo, tim su jači grudni mišići, a samim time je i ljepši oblik dojki. Grudne mišiće najbolje ćete napipati ako stisnete šake jer ćete tada moći osetiti kako je očvrsnula pazučna šupljina. Same dojke nemaju mišiće jer se sastoje od mliječnih žlijezda i od vezivnog i masnog tkiva.

Hladna voda kao učvršćivač

Toplo-hladna tuširanja imaće učinak podizanja dojki.

Svakog dana otprilike jedan minut svaku dojku kružnim pokretima naizmjenično tuširajte toplom i hladnom vodom. Zadržite tuš po deset sekundi na jednoj, pa na drugoj dojci. Time ćete vježbati ojačati vezivna tkiva. Još djelotvornije je posebni nastavak za tuš s rotirajućim mlazom vode. Malo ćete se duže navikavati, ali je još pouzdanije ako grudi umjesto hladnom vodom ohladite punom šakom ledenih kuglica. Zbog ledenog šoka stisnuće se pore na koži, a istovremeno će se podstaći prokrvljenost.

Zategnite kožu kremom

Koža na grudima vrlo je osjetljiva jer na njoj nema žlijezda lojnica. Upravo je zbog toga pametno svakodnevno na njih nanositi kremu. Ne postoji čarobna krema koja bi grudi povećala ili smanjila, ali je dokazano da je nježnim dodirima moguće blago zategnuti dojke. Ovo djelovanje se pojačava ako se na grudi istovremeno nanose posebne kreme koje među ostalim sastojcima sadrže i elemente u tragovima koji kožu čine napetom poput silicijuma, zatim biljne ekstrakte soje, bršljena kao i kolagen i elastin koji su sastavni dio kože. Ove materije pomažu obnavljanje ćelija i omogućavaju stvaranje novih kolagenskih vlakana.

Masaža dekoltea

Većina proizvoda za dojke pokazaće svoje djelovanje tek nakon primjene kroz duži vremenski period. Na vama je da preparat za koji se odlučite koristite ujutru i uveče.

Zagrijejte kremu rukama, počnite manjim kružnim pokretima s donje strane dojke, potom kružite iznad bradavica (same bradavice preskočite) i zatim pređite rukama sa strane. Na kraju lupkajući vrhovima prstiju izmasirajte cijeli dekolte čime ćete podstaći prokrvljenost, a korisne materije preparata će brže ući u tkivo.

Raskošne obline- dopušteno je i varati

Značajno veću punoću dočaraće push up grudnjaci s posebnim jastučićima s gelom ili vodom. Trik kojim varaju šminkeri je bronzani puder. Nanesite puder debelom četkicom i naglasite linije grudi. Počnite između dojki, kao da pratite liniju gornjeg ruba grudnjaka, a potom boju lagano raširite u pravcu ramena. Uz to, nikada nemojte zaboraviti: grudi van, trbuh unutra, bez obzira sjedite li ili stojite. Grudi će se tako podići za nekoliko magičnih centimetara.

Odreknite se soli u zamjenu za zategnutu kožu

Ishrana takođe odlučuje koliko napeto će grudi izgledati. Ishrana bogata solima može da izazove pretjerano natezanje vezivnog tkiva jer će tkivo zadržavati vodu. Za razliku od toga, kolagenska vlakna koja daju čvrstoću ojačaće pomoću vitamina C.

Šta sve ne prija grudima?

Iz ljubavi prema svojim grudima trebalo bi da pripazite na tri stvari:

Tuširajte se kratko. Vruće, dugotrajne kupke koži oduzimaju mnogo vlage.

Pažljivo prilikom sunčanja. Česta sunčanja olabaviće vezivno tkivo i izazvati pigmentacijske mrlje, kao i malene nabore.

Nosite grudnjak. U suprotnom, vezivo tkivo će olabaviti.

Vježbe za grudne mišiće koje možete raditi kod kuće:

stisakSljedećim vježbama ćete ojačati mišiće grudnog koša i vratiti oblik grudima. Uslov je da vježbe morate ponoviti barem tri puta dnevno.

1. Stisak

Stanite uspravno, ruke sklopite ispred sebe kao za molitvu, a laktove izbacite prema van. U ovakvom položaju stisnite dlanove jedan prema drugom, zadržite stisak 15 sekundi i pri tome pravilno dišite. Zatim opustite dlanove. Ponovite deset puta.

2. Istezanje

Stanite uspravno, međusobno isprepletite prste u ravni grudnog koša, a laktove izbacite prema van. Sada “razvucite” ruke. Zadržite napetost 15 sekundi i pri tome mirno i pravilno dišite. Zatim opustite dlanove. Ponovite deset puta.

3. Podizanje (s tegićima)

Stanite uspravno s tegićima od jedan kilogram u svakoj ruci. Ispružite ruke i savinite ih za 90 stepeni. Podignite laktove u visini ramena, a da su pri tome podlaktice u ravnini i ispred grudi. Sada podignite ruke deset centimetara pa ih ponovo lagano spustite. Ponovite tri puta s kraćim pauzama između serija.

4. Leptir (s tegićima)

Stanite uspravno s tegićima od jedan kilogram u svakoj ruci. Ispružite ruke i savite ih za 90 stepeni. Podignite laktove u visini ramena, a da su pri tome podlaktice u ravni i ispred prsa. Razmaknite podlaktice za otprilike 20 centimetara i potom ih ponovo primaknite. Ponovite tri puta s po 15 ponavljanja s kraćim pauzama između serija.

Vježba za grudne mišiće koja će mnogim damama biti poznata još iz perioda  trudnoće ciljano podržava učvršćivanje mišića grudnog koša i kožnog tkiva. Iz sve snage pritisnite dlanove jedan o drugi ispred prsiju (laktove ispružite u ravnini) pa ih potom opustite. Vježbu ponovite više puta dnevno u serijama od pet do deset ponavljanja. Rezulata ove vježbe je da ćete popraviti svoje držanje, a samim time će se podići i grudi.

Izvor: B92

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply