Previše domaćih loše za zdravlje; roditelji ne trebaju da pomažu u učenju

domacizadaciDvije interesantne studije u vezi domaćih zadataka su objavljene prošle sedmice, sprovedene u Sjedinjenim Američkim Državama, a obuhvatile su djecu u starijim razredima osnovnih škola, kao i srednjim. Prva je pokazala da previše domaćih zadataka dovodi do povećanog stresa i fizičkih zdravstvenih problema kod djece, a druga da roditelji ne treba da im pomažu u domaćim zadacima jer to može čak i da im odmogne.

Otkrivena je jasna vezu između stresa kod đaka, migrena, čireva i sličnih stomačnih problema, nesanice, iscrpljenosti i gubitka kilograma sa većim obimom domaćih zadataka.

Studija koja je provjeravala uticaj broja sati posvećenih domaćim zadacima na zdravlje je pokazala i da đaci u prosjeku na učenje kući potroše oko tri sata, ali i da mnoga djeca uče “mnogo više” – i do pet sati. Ljekari kažu da domaći zadaci ne bi trebalo da se rade duže od dva sata u srednjoj školi, odnosno 90 minuta u višim razredima osnovne.

Kada je uticaj roditelja na učenje, druga studija je pokazala da provjeravanje domaćih zadataka svaki dan neće djeci pomoći da imaju bolje ocjene. Roditeljska pomoć može čak i da utiče na smanjenje ocjena djece koja krenu u srednju školu.

Studija je ukazala da djeca roditelja koji se često sastaju sa nastavnicima i direktorima, ne napreduju brže od djece u sličnoj situaciji čiji roditelji ne dolaze toliko u školu. Djeci ne pomažu ni prisustvovanje roditelja na času, pomaganje tinejdžeru da izabere predmete, i naročito, kažnjavanje za loše ocjene ili uvođenje strogih pravila po pitanju vremena i načina rada domaćih zadataka.

Autori studije su posavjetovali roditelje da se potrude da dijete upišu kod dobrog učitelja jer djeca najboljih učitelja i nastavnika, kako se pokazalo, kasnije u životu imaju viši prosjek zarade.

Zaključak studije je da angažovani roditelji mogu biti dobra stvar za zajednicu, jer će uticati na to da djeca dobijaju bolje udžbenike, nova igrališta ili dodatnu nastavu iz umjetnosti ali na taj način neće od svoje djece napraviti bolje đake.

Izvori: 24sata.hr/Detinjarije

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. “Studije SAD,..izabrati Dobrog nastavnika,ne pomagati I ne ucestoovati u ucenju djaka,ne obilaziti (saradjivati sa nastavnicima),.”.I sve to da funkcionise u prosveti Crne Gore?!
    Meni tu nesto ne stima?
    Mozda I u vrtic da idu sama?!

  2. Nije primhenjivo nazalost zato sto su se sami ucitelji i nastavnici prilagodili trendu da roditelji previse i dominantno ucestvuju i zapravo remete relaciju nastavnik-ucenik, i onda oni sami vec zahtjevaju od roditelja ucesce.

  3. Upravo smo ga zato i prenijeli, jer se kod nas tome vec neko vrijeme te?i, da su roditelji ?to vi?e uklju?eni, i puno toga se sa djecom mora kod ku?e raditi, ili mi kao roditelji bar tako mislimo, a vidite da se nije pokazalo kao ispravno

Leave a Reply