Rađanje preko 10 djece smanjuje rizik od raka

porodicasadesetŽene koje su rodile 10 ili više puta imaju 25 odsto manji rizik od pojave karcinoma, pokazalo je finsko istraživanje koje je pokazalo i da je od njih rizik od pojave ginekoloških karcinoma čak 50 odsto manji. Naučnici su proučavali rizik od pojave karcinoma kod pet hiljada Finkinja koje su rodile najmanje 10 puta do 2010.

Tokom 30-godišnjeg posmatranog perioda kod tih je žena dijagnoza karcinoma postavljena 656 puta što je oko 200 slučajeva manje nego u opštoj populaciji. Naučnici namjeravaju da prouče koliko rađanje manjeg broj djece utiče na rizik pojave karcinoma.

Vođa istraživanja Juha Tapanainen s odjeljenja za ginekologiju i porođaje helsinške univerzitetske bolnice kaže da su žene, koje su rodile više od deset puta bile za pet godina mlađe od žena iz ostale populacije, kada su dobile prvo dijete.

Ranije je utvrđeno da rađanje u ranoj životnoj dobi štiti od pojave raka dojke i da žene koje prvi put rode prije navršene 20. godine imaju upola manji rizik od pojave raka dojke od starijih prvorotki.

Naučnici vjeruju da je moguće objašnjenje da su ćelije dojki žena zbog čestih trudnoća manje izložene djelovanju estrogena. Takođe, odgađanje ovulacije zbog trudnoće i pratećih hormonskim promjena takođe igraju ulogu u smanjenju rizika od karcinoma jajnika i materice.

Većina žena koje su rodile više od deset puta pripadaju dijelu luteranske crkve u Finskoj koja brani upotrebu kontraceptiva. Uz smanjeni rizik ginekoloških karcinoma, smanjen je rizik i od raka štitne žlijezde i bazocelularnog raka kože, utvrdili su naučnici.

Izvor: Hina

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Bolje kvalitetno podizati 2 ili 3 nego da se svi muce i da nemaju nista jer sa primanjima od 300 i manje e danas je sve luksuz pa i djeca -nazalost je tako,dosta parova se i ne uzima najvise iz tog razloga

Leave a Reply