Najčešće greške koje pravimo u roditeljstvu

roditelji2Roditelji su danas više uključeni u život svoje djece, i vrlo često ta uključenost, kako ukazuju stručnjaci, postaje pretjerana jer im se stvara život bez prepreka lišen frustracija i nekih svakodnevnih normalnih razočarenja koje trebaju da prođu.

Psihijatar Paul Bohn savjetuje umjesto toga, filozofiju odgoja koja podrazumijeva pripremu djeteta za put, a ne njegovo prilagođavanje.

On je najbrojao deset uobičajenih grešaka čiji cilj nije upiranje prstom, nego da se osvijeste, a zatim i počnu eliminisati.

Obožavanje svog djeteta
Mnogi od nas žive u porodicama u kojima je dijete centar i sve se vrti oko njega. Djeca to vole, jer se sve, naravno, odvija oko njih i zbog njih. I odraslima to odgovara jer je djetetova sreća i njihova sreća. Bohn upozorava da djecu naravno da treba voljeti, a ne obožavati na nivou božanstva. Kada ih postavljamo u centar svemira, kreiramo lažne idole.

Vjerovanje da su djeca savršena
Roditelji obično ne žele da čuju ništa negativno o svojoj djeci. Istina boli, ali kada je slušamo otvorenog srca i uma, od nje možemo imati koristi. Ako s djetetom treba raditi, bolje je što prije intervenisati. Lakše se nositi s problematičnim djetetom nego s problematičnim tinejdžerom.

Živjeti život djece
Roditelji su uglavnom ponosni na svoju djecu. Kada u nečemu uspiju, raduju se više nego kad sami nešto postignu. Ali ako se previše poistovjete s djecom, zaboravljaju gdje su granice. Djecu možda vide kao svoju drugu šansu za neke neostvarene snove.

Djetetov najbolji prijatelj
Roditelj treba da istupi kada je najteže i donese odluku koja se neće svidjeti djetetu. Dijete će kolutati očima, negodovati, mrmljati, pa čak možda i reći da bi voljelo da se nije ni rodilo u toj porodici. Ali tako postupiti znači biti odgovoran roditelj. Ne možete s djecom biti najbolji prijatelji i tražiti njihovo odobrenje. Odrasli donose odluke i snose odgovornost.

Biti kompetitivan roditelji
Svaki roditelj, htio to priznati ili ne, ima to u sebi. Zbog takmičarskog poriva i želje da dijete bude najbolje, mališan bi negdje usput mogao izgubiti pokojeg prijatelja. Ako mu instalirate samo želju za pobjedom bez obzira na posljedice, narušili ste mu i karakter. Imati karakter u djetinjstvu možda nije nešto bitno, ali kad si odrasla osoba, onda je sve.

Ne dopustiti im da budu djeca
Male papuče po kući, otisci prstiju na staklima, crtani film u DVD playeru, sve će to jednom proći i ostaćete sami dok vam se djeca budu družila s prijateljima. Iako je ponekad monotono i iscrpljujuće i naporno kad su djeca mala, treba više uživati i pustiti ih da budu djeca. Da crtaju a da ne razmišljate jeste li rodili novog Picassa, kad pjevaju, maštate da će postati Taylor Swift. Djetinjstvo je vrijeme za igru i istraživanje. Uživajte u pričama za laku noć, slatkom ušuškavanju u tople krevete, trčanju po stanu i slaganju lego kockica. Uživajte u djetinjstvu i pustite ih da budu djeca.

Odgajati dijete koje želite, a ne koje imate
I prije nego što dijete dođe, roditelji potajno žele da je poput njih, samo pametnije i talentovanije. Ačo istina je to da dijete obično ‘ispadne’ drugačije. Naš je zadatak da otkrijemo kakvo smo dijete dobili, da ga podstičemo, njegujemo i da izbjegavamo da pokušavamo ostvariti svoje snove preko njih.

Zaboravljati da naša djela govore više od riječi
Kako tretirate strance, prijatelje, kako majka tretira oca i obratno. Primjećuju te stvari i način na koji vi reagujete daje im dozvolu da se i oni sami tako ponašaju.

Osuđivati druge roditelje ili djecu
Niko nije savršen. Svi smo mješavina dobrog i lošeg. Svi se borimo s sopstvenim nadama, željama, demonima. I sami znate kako je teško s djecom, zato treba pokazati više saosjećanja prema drugim roditeljima.

Potcjenjivanje karaktera
Unutrašnji kompas, ona ljudska bit, karakter, moral vrijede više od ikakvog trofeja. Važno je kako se odnose prema drugima, ali i ono što misle o sebi. Kako biste im pomogli da izgrade karakter, treba ih pustiti da se sami bore kako bi mogli izgraditi samopouzdanje, iskusiti probleme da bi izašli jači. Teško je vidjeti djecu kako padaju, ali to je zaista potrebno i u njihovom najboljem interesu. Milion je načina za voljeti dijete, ali treba imati na umu da kratkoročno ponekad moraju patiti kako bi dugoročno iskusili dobrobit.

Izvor: TPortal

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply