Problem u malim izdvajanjima za obrazovanje, a ne sreći učenika

jelusicProblem sistema obrazovanja u Crnoj Gori nije u sreći ili nesreći učenika već u izdvajanjima za obrazovanje, smatra profesorica Božena Jelušić koja vjeruje da su đacima potrebni mnogo bolji nastavnici, i kontinuirano ulaganje u kvalitetnije materijalne uslove ali i da bi situacija bila bolja ukoliko bi se promjenila i etička dimenzija u društvu.

Istraživanje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj sprovedeno u 65 zemalja pokazalo je da su đaci u Crnoj Gori “nesrećni” u školi, a rezultati njihovog testiranja iz nekoliko disciplina daleko su iza rezultata koje su postigli vršnjaci iz cijelog svijeta.

Jelušić kaže da je evidentno da nijesu dostignuta visoka postignuća naših učenika, ali da bi ta i slična istraživanja ipak trebalo uzeti sa rezervom.

„Ne bih uzela te rezultate zdravo za gotovo nego bih ih posmatrala u kontekstu sa ostalim rezultatima. Ali kad imate neki lošiji kvalitet školstva i samim tim manju izvjesnost da ćete se snaći i uspjeti na tržištu rada sasvim je logično da je prisutan i stepen nezadovoljstva školom. Mnogi se onda pitaju zašto li idu u školu“, rekla je Jelušić Radiju Antena M.

Među zemljama koje su objedinile i “najgore škole” i “najnesrećnije đake” nalazi se i Crna Gora na osmom mjestu koje dijeli sa Rusijom.

Jelušić nema osjećaj da su njeni đaci nesrećni ili nezadovoljni, naprotiv.

Prema njenim riječima, kada bi društvo imalo sistem nagrađivanja prema rezultatima rada, kada bi imalo sistem svakom prema zaslugama promijenio bi se i odnos prema školi.

„Ne smatram da je crnogorsko školstvo najslabija karika crnogorskog društvenog  sistema, naprotiv! Sve te zemlje koje su na vrhu imaju u strukturi svog kapitala 80% nematerijalnog kapitala koji čine njihovi ljudi,  njihova znanja, njihovi patenti i inovacije. E u tom segmentu mi smo izrazito nisko iako smo proklamovali da ćemo ići ka društvu znanja“, pojasnila je Jelušić.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply