Za nezaposlene porodilje u Plužinama 100 eura mjesečno

pluzineSve nezaposlene porodilje na teritoriji opštine Plužine ubuduće će primati mjesečnu naknadu od po 100 eura sve dok dijete napuni dvije godine, o čemu je nedavno odlučeno na sjednici Skupštine opštine.

Porodilja i njen suprug moraju imati prebivalište na teritoriji opštine Plužine, a pravo na naknadu gube ako se zaposle ili odsele.

I dok se jedni nadaju da će odluka o naknadama za nezaposlene porodilje vratiti “rode” u opštinu koja je po prosječnoj starosti žitelja najstarija u Crnoj Gori (43,7 godina), a i po stopi nataliteta se nalazi na začelju, drugi smatraju da je stimulativna odluka donijeta kasno jer je migracija uradila svoje.

Prema podacima Monstata od 1948. do 2011. godine iz Plužina se odselilo oko pet hiljada stanovnika, a najveća migracija je zabilježena u periodu od 1971. do 1981. godine kada je broj žitelja tog poddurmitorskog grada smanjen za gotovo dvije hiljade. Prema posljednjem popisu stanovništva u Plužinama živi 3.286 stanovnika, pišu Vijesti.

Prema podacima za 2012. godinu, (za prošlu nijesu još obrađeni) na području Plužina sklopljeno je pet brakova, rođeno je 13 beba, a umrlo 56 osoba.

Migracije i starenje opštine zatvorili su mnoge škole tako da su danas rijetka sela u kojima se čuje školsko zvono. Nekada je u Pivi, u skoro svakom selu postojala škola, bilo kao matična ustanova ili područno odjeljenje.

Danas, pored Obrazovnog centra u Plužinama pod čijim krovom se nalaze srednja i osnovna škola koja ima osam područnih odjeljenja, postoje još škole u Stabnima i Donjim Breznima.

Prva škola u Pivi otvorena je na Goranskom 1883. godine. Danas je to područno odjeljenje sa svega dva učenika, dok ih je samo prije šest godina bilo 25 više.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply