Kako postati hranitelj u Crnoj Gori

hraniteljstvoProces uzimanja djeteta na hraniteljstvo u Crnoj Gori, iako nije komplikovan ni dug, podliježe, kako kažu u centrima za socijalni rad, ozbiljnoj i kontinuiranoj evaluaciji i kontroli.

Proces počinje kada se potencijalni hranitelj sa zahtjevom obrati Centru za socijalni rad. Hranitelj može biti porodica ili pojedinac koji ima želju i uslove da djetetu obezbijedi sve što je potrebno za njegov pravilan rast i razvoj.

U Centru se vrši procjena i odabir hranitelja u skladu sa zakonskim propisima. Procjenjuje se kapacitet porodice za brigu o djetetu, vodi se računa o motivaciji , procjenjuje se senzibilnost i razumijevanje potreba djeteta, skladnost odnosa u porodici, socijalno ekonomskom i zdravstvenom stanju potencijalne hraniteljske porodice.

Zainteresovani za hraniteljstvo prvo podnose pismeni zahtjev Centru za socijalni rad za prijem djeteta u porodicu. Potom stručni tim Centra u kome su psiholog, pedagog, socijalni radnik i pravnik procjenjuju porodicu putem razgovora, kućnih posjeta i obuka. Nakon pozitivne procjene dijete se smješta u hraniteljsku porodicu. Oni koji se odluče da budu hranitelji, izmedju ostalog prođu i kroz 6 tematskih radionica, koje traju od jednog do tri mjeseca, u kojima dobiju sve praktične savjete u vezi hraniteljstva .

Država hraniteljskoj porodici mjesečno opredjeljuje 200 eura, kojoj se dodaje još 60 za jedno dijete, za svako sledeće dijete još 30 eura i 32 eura dodatka za djecu.

Hranitelji mogu dobiti i naknadu za dječiji odmor i rekreaciju, besplatne udžbenike, kao i jednokratnu pomoć za vanredne i nepredviđene situacije.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply