Seksualni život nakon rođenja bebe

roditelji u krevetuTrudnoća, a zatim i rođenje djeteta unose velike promjene u seksualni život žene i njenog partnera. Većina dama nakon dolaska bebe na svijet gubi želju za seksom, što je najčešće povezano s novim obavezama koje dolaze s djetetom, ali i gubitkom samopouzdanja, s obzirom na to da su žene uglavnom u toj životnoj fazi nezadovoljne svojim tijelom.

Ipak, jako je bitno da se seks s partnerom ne zapostavi, jer baš na tom ispitu padaju mnogi parovi. Uloga roditelja jeste nešto najljepše što može da vas zadesi, ali ukoliko želite da sačuvate vaš brak i prije svega zdrav odnos sa partnerom, seks tu igra veoma bitnu ulogu.

Majka je ta koja doji i koja od samog početka vrlo prirodno ostvaruje nježan i povezujući odnos s djetetom. Dijete samo po sebi iz nas mami osmijeh, nježnost, ljubav i osjećaj sreće i zadovoljstva. Taj odnos toliko ispunjava da se čini da majci nije potrebno ništa drugo na svijetu do blizine i ljubavi njenog djeteta.

Važno je da majka podršku, ljubav i nježnost traži i dalje u svom partneru. Najjednostavniji način da se održi nježnost među partnerima, a ujedno ostvaruje odnos nježnosti roditelja i djeteta, jeste da roditelji zajednički učestvuju u maženju s djetetom. Ako otac ne bude uključen u maženje i rituale majke i djeteta, osjećaće se zapostavljeno i isključeno,  pa ​​će prebacivati ženi što je postala samo majka. A to nikako nije dobro za odnos.

Normalno je da je majka nakon porođaja u prvim mjesecima iscrpljena, neispavana, možda i u bolovima od epiziotomije i slično, pa da nema nikakvu seksualnu želju. Ipak, nakon nekog vremena ta želja treba da počne da se javlja, ako partneri i dalje njeguju odnos koji su imali prije rođenja djeteta.

Za početak ne mora da se radi o seksualnom odnosu, već o razmjeni nežnosti, dodirima, podršci, maženju i slično. Važno je i dalje gledati partnera kao osobu s kojom ste željeli da napravite dijete koje se rodilo. Ono je plod vaše ljubavi i važno je da u njemu zajednički uživate, da dijelite svoje misli i osjećanja prema djetetu, zajednički ga upoznajete, stvarate odnos s njim i divite se tom malom čudesnom biću.

Seksualni odnosi nakon rođenja djeteta nisu samo pitanje seksualnosti, već i ličnog identiteta. Ako jedno drugo doživljavate isključivo kroz uloge “mama i tata”, naravno da se nećete osjećati seksualno. Važno je da i dalje ostanete prvenstveno ono što zapravo i jeste, muškarac i žena, a onda da preuzmete i novu ulogu koju ste dobili. To podrazumijeva da pronađete vrijeme za sebe i provedete ga onako kako vama to odgovara. Nekad ćete željeti da budete sami, a nekad s partnerom.

Ako je dijete centar vašeg partnerskog odnosa i u međusobnoj komunikaciji ste isključivo roditelji, a ne ljubavni i erotski partneri, vaš odnos je osuđen na propast, ako ne dođe do promjene. Važno je da partneri grade svoj odnos i da se posvete nježnostima i seksualnom zbližavanju.

Činjenica da je taj seksualni čin zaslužan za nastanak novog mališana i ta spoznaja može sve da podigne na jedan viši nivo i da odnos između mame i tate učini još dubljim i ljepšim. Čitava odgovornost da se to i dogodi nalazi se u rukama oba partnera i postiže se iskrenom i otvorenom komunikacijom.

Izvor: Telegraf

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply