Kućne igre koje podstiču djecu na kretanje

djeca se igraju u kuciJesen i zima su tu, a sa njima dosta kiše i hladnog vremena koje nam ne dozvoljavaju dovoljno vremena provedenog napolju i fizičke aktivnosti bez koje djeca ne mogu. Kako biste svom djetetu pružili potrebnu dnevnu aktivnost i pritom se dobro zabavili pokušajte upotrijebiti jednu od ovih jednostavnih igara u kojoj ćete uživati i vi i vaše dijete.

1.     Luda slikovnica

S obzirom da djeci čitanje slikovnice nije fizički izazov pokušajte s ovim trikom. Odaberite riječ koja se često pojavljuje u priči. Na primjer, svaki put kada vaše dijete čuje riječ cipelica u bajci Pepeljuga ono mora da skoči.

2. Životinjske pantomime
Na komade papira ispišite imena raznih životinja, zgužvajte papiriće i stavite ih u jednu posudu. Vi i vaše dijete naizmjenično izvlačite papiriće i imitirajte glasanje i ponašanje životinje sve dok ovaj drugi ne pogodi o kojoj se životinji radi.

3. Mizička ludorija
Sakupite nekoliko plišanih životinja na gomilu i izaberite neku veselu pjesmu u kojoj ćete uživati i vi i vaše dijete. Plešite dok neko (mama ili tata) ugasi muziku nakon čega se svi plesači moraju ukipiti.

Ako se neko pomjeri prije nego muzika ponovno krene mora odabrati jednog plišanog plesnog partnera. Izgubio je onaj koji pokupi najviše plišanih igračaka.

4. Obojana zabava
Papire u različitim bojama razbacajte svuda po sobi. Svaka boja neka se barem tri puta ponavlja, a ako se dijete ne bi pokliznulo zalijepite ih ljepljivom trakom za pod. Pustite muziku, a vaše dijete neka pleše tako da na primjer mora stati samo na žutu boju. Tokom igre promijenite boju.

5. Bleskasti rak
Naučite dijete da hoda četveronoške kao rak. Ruke i noge moraju biti na podu s stomakom okrenutim prema gore. Kako bi djetetu igra bila još zanimljivija izmislite cilj koji vaše dijete mora da ostvari. Na primjer, stavite mu na stomak jabuku ili lopticu s kojom mora doći od jednog do drugog mjesta bez prevrtanja, a nagrada neka bude slatka.

6. Sakupljanje vatica
Pobacajte kuglice od vate po podu sobe i pripremite praznu kanticu. Vaše dijete mora pokupiti sve vatice, ali jednu po jednu i staviti ih u kanticu u što kraćem roku. Mjerite mu vrijeme jer najbolji rezultat dobija i najslađu nagradu.

7. Mali košarkaši
Napravite lopticu od čarape, na jednu stranu prostorije stavite kantu,a na drugoj klinci neka sjednu na pod. Cilj je ubaciti lopticu u kantu i svaki put kada to pođe za rukom, dijete mijenja poziciju. Pobjednik je onaj ko pogodi kantu sa svih pozicija.

8. Otkačeni baloni
Zavežite sebi i djetetu balon za pola metra dugačku lastiku oko noge (ovu igru može igrati više djece). Cilj je probušiti balon suigrača, ali tako da stanete na njega. Ova igra može se igrati i vani i vrlo je živahna zato sklonite sav oštar namještaj kako se neko ne bi povrijedio.

9. Dječja dizalica
Za ovu je igru potrebno dvoje djece. Djeca neka sjednu na pod leđima okrenuti jedan prema drugom s Isprepletenim rukama (u laktovima). Cilj je zajedničkim snagama doći u uspravni položaj u što kraćem roku. Neka podloga bude mekša kako se djeca ne bi povrijedila.

10. Veseli krompiri
Baš kao i s lopticom od čarape, postavite na jednu stranu prostorije posude, a na drugoj neka bude start. Svako dijete neka uzme po jedan krompir i stavi ga između koljena. Cilj je što prije doći do posude i ispustiti krompir tačno u nju.

Izvor: Dnevnik.hr

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply