Šta učitelji žele da roditelji znaju

roditelj-uciteljJeste li se ikada zapitali koliko je važan vaš odnos s učiteljem vašeg djeteta za uspješno školovanje? Da biste ga ostvarili i lakše prolazili školske „muke“, pročitajte što bi učitelji željeli da roditelji znaju:

Ne mora sve biti savršeno

Učitelji poručuju da postoji velika šansa da roditelji steknu utisak da oni ne obavljaju svoj posao na način koji su očekivali. Možda im se neće svidjeti neka pravila ili, na primjer, količina domaćeg zadatka. Čak i ako im se sviđaju učiteljeve metode, muče ih neke druge stvari poput glasne djece u razredu zbog kojih se njihovo mirno i povučeno dijete ne osjeća uvijek prijatno. Svi se roditelji brinu zbog najmanje jedne stvari i očekuju da će školska godina donijeti puno problema, a shodno tome žele sve odmah i da poprave. Ipak ponekad djeca moraju sama rješavati svoje probleme i učitelji će ih staviti pred nove izazove, a tada će se osjećati nelagodno. To će sigurno donijeti nemir u njihove male živote, ali će istovremeno učiti kako se suočiti s problemom i riješiti ga. U stvarnom svijetu to su svakodnevne situacije pa će dijete nekada i samo zaključiti što treba činiti ili će se obratiti učitelju. Male životne školice svako prolazi na svoj način i trebate prepustiti učitelju da se s njima nosi u školi. Vi ste za to zaduženi kod kuće.

A kada je potrebna vaša pomoć?

Možda zvuči kontradiktorno, ali u nekim slučajevima učitelji će zatražiti pomoć roditelja. Čak i najiskusniji učitelji, iza kojih su godine rada s djecom, ponekad neće biti sigurni u čemu je tačno problem pa će vas pozvati na razgovor. Djeca često skrivaju informacije i od roditelja i od učitelja u raznim situacijama pa je moguće da se u školi događa jedno, a roditelji, na primjer o tome ne znaju ništa ili imaju sasvim drugu sliku. Ako primijetite da se vaše dijete kod kuće ponaša drugačije, a ništa se nije promijenilo, možda se uzrok krije u školi i svakako trebate uputiti učitelja u to. Možda se samo radi o tome da je djetetu teško savldati sve obaveze, treba mu pomoć i drugačiji raspored, a ne želi to reći jer ga sramota.

Svi griješe

Kada vaše dijete u nečemu pogriješi, oduprite se porivu da ga zaštitite od posljedica koje mora snositi i nemojte to tražiti od učitelja. Djeca su djeca i male greške, nepoželjne riječi ili ponašanje dio su svakog odrastanja. Ali kada se to dogodi, moraju snositi posljedice da bi naučili životnu lekciju i idući put pametnije prosudili situaciju. Branite li uvijek svoje dijete prije nego što čujete drugu stranu, činite mu medvjeđu uslugu.

Na koji način hvalite svoje dijete?

Roditelji griješe kada djeci govore da su pametne male glavice jer tada misle da nema zadatka koji ne mogu odmah tačno riješiti i prestanu se truditi. Još je veći problem kada dođu do zida i dožive nesupjeh pa im nije jasno kako se to dogodilo. Nastavnici ističu da je uvijek bolje pohvaliti dijete za trud koji ulaže u određene zadatke i naglasiti da zbog toga imaju tako dobar uspjeh u školi.

Problemi s učiteljima

Ako imate problem s učiteljima, to recite njima, a ne djetetu. Učitelji, poput svih ostalih, prave greške kojih nisu uvijek svjesni. Zbog toga im trebate reći ako je dijete nečim nezadovoljno i direktno s njima riješiti problem. U idealnim uslovima dijete možete savjetovati da samo razgovara s učiteljem i proba da riješi problem, ali ako se opet požali taj zadatak ostaje na vama. Dijete možda u strahu ili nelagodi pred drugačijom vrstom autoriteta neće znati jasno reći što ga muči pa će trebati vaša intervencija.

Izvor: Tportal.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply