Savjeti jednog tate za tate koji imaju ćerke

tata i cerkaMichael Mitchell, tridesetineštogodišnji tata bloger, svakodnevno twituje o svom viđenju roditeljstva. Njegov blog LifeToHerYears se svakodnevno dopunjuje novim pravilima za tate, a ovo su neka od njih koja se odnose na tate koje imaju ćerke.

1. Voli njenu mamu. Poštuj je, cijeni i otvoreno pokaži da je voliš. Kada tvoja ćerka poraste, velike su šanse da će udati za nekoga ko će se prema njoj ponašati onako kako se ti ponašaš prema njenoj majci. Dobro ili loše, to tako ide. Dobro je bolja varijanta.

2. Uvijek budi tu. Kvalitetnog vremena nema bez kvantiteta. Družite se bez ikakvog drugog razloga osim da ste zajedno. Budi iskreno zainteresovan za sve što nju zanima. Potrebno joj je da tata bude uključen u sve faze njenog života. Nemoj sjedeti pasivno dok prolaze godine… i njen život u tim godinama.

3. Ona će rasti tražeći heroja. To možeš biti ti. Moraćeš joj priskakati u pomoć mnogo puta u životu. Budi na nivou u svakoj situaciji. Crveni plašt i plave helanke – može i ne mora.

4. Cijeni svaki zajednički trenutak. Danas ona u pelenama puzi po kući, sjutra joj dodaješ ključeve od auta, i prije nego što shvatiš, predaješ je mladoženji. Život se dešava brzo. Uživaj dok možeš.

5. Sasvim je OK da praviš planove za njenu budućnost. Isto tako je OK i to da ih ona ignoriše. Htio si da ti ćerka bude jaka ličnost?

6. Dozvoli joj da te našminka. Tvoj osjećaj neprijatnosti će izblijedjeti – njena uspomena neće.

7. Ona će se svađati sa svojom majkom. Oprezno biraj stranu.

8. Hajde, kupi joj te đinđuve.

9. Naravno da djeluješ smiješno dok se igraš žmurke sa bebom. Sve jedno se igraj.

10. Uživaj u čaroliji kupanja bebe.

11. Doći će dan kada će tražiti da joj kupiš kuče. Nemoj mnogo da se premišljaš. Bar jednom u njenom životu samo reci „da“.

12. Nikada nije suviše rano da je učiš o vrijednosti novca. Kada bude tinejdžerka, vjerovatno će ti izvući i poslednju paru iz džepa… na dan svadbe takođe.

13. Velika je vjerovatnoća da je pričljivija od tebe… mnogo pričljivija. Budi dobar slušalac, ne prekidaj je i sve će biti u redu.

14. Kupi joj par patika čim prohoda. Neće još dugo pristajati da nosi obuću kao tatinu.

15. Pleši sa njom. Počni dok je još mala, ili čak beba. Nemoj čekati dan njenog venčanja.

16. Izdvoj vrijeme, dok je mala, da se sa njom igraš kockicama . Ti ih poređaš – ona ih sruši.

17. Nauči da joj kažeš ne. Možda će se naljutiti danas, ali jednog dana oboma će biti drago što si bio čvrst.

18. Kaži joj da je lijepa. Stalno joj to ponavljaj. Jednog dana će neki crtać ili magazin o ljepoti pokušati da je ubijedi u suprotno.

19. Nauči je da promijeni gumu na kolima. Izduvana guma ne treba da joj bude razlog za paniku. Svejedno će te zvati telefonom uplakana, prvi put kada se to desi.

20. Svakog dana treba neko vrijeme da je držiš u zagrljaju. To će imati uticaj na njeno zdravlje tokom cijelog života.

21. Dozvoli joj da drži volan. Uvijek će se sjećati dana kada joj je tata dao da „vozi auto“.

22. Pametna je koliko i bilo koji dječak. Postaraj se da to zna.

23. Kada nauči da dijeli poljubce želeće da te izljubi po cijelom licu. Ohrabri je u tome.

24. Pravilno grickanje suncokreta i sjemenki neće joj pomoći da upiše fakultet. Svejedno je nauči.

25. Nositi je na ramenima je čarobno iskustvo. Radite to dok su tvoja leđa jaka, a ona mala.

26. Nekada će ti njeno ponašanje biti potpuno neshvatljivo. Zapamti, kao i njena majka, tvoja ćerka ima svoj način razmišljanja…, drugačiji od tvog.

27. Njen šarm je uvijek jači od tebe. Sjeti se toga svaki put kada se ne ponaša lijepo, ili traži da joj kupiš nešto što ne treba.

28. Jedva će ćekati da se vratiš sa posla. Nemoj kasniti.

29. Ako mama krene sa njom na časove plivanja, potrudi se da i ti uđeš u bazen. Nema veze što nema drugih očeva. To je njihov gubitak.

30. Nikada ne propuštaj njen rođendan. Za deset godina se neće sjećati šta si joj donio na poklon. Sjećaće se da si bio tu.

31. Nauči je da vozi rolere. Posmatraj kako njeno samopouzdanje raste.

32. Pusti je da se valja po travi. To je dobro za njenu dušu. Nije loše ni za tvoju.

33. Odvedi je u kupovinu kupaćeg kostima. Ne ustručavaj se da staviš veto na nešto što izabere, ali se potrudi da odoliš potrebi da joj kupiš pidžamu za plažu, koja prekriva cijelo tijelo.

34. Negde između trećeg i šestog rođendana vjerovatno će pitati da se uda za tebe. Odbij je nežno.

35. Posle ružnog sna, vjerovatno će htjeti da se uvuče u tvoj krevet. To je dobra stvar.

36. Malo stvari je za malu uplakanu djevojčicu utješnije od tatine ruke. Zapamti to zauvijek.

37. Odvedi je u parkić na ljuljašku. Tražiće da je ljuljaš jače i brže. Njeno shvatanje jačeg i bržeg nije kao tvoje. Imaj to na umu.

38. Kada malo poraste, njena i tvoja definicija jačeg i bržeg ljuljanja biće mnogo bliže. Kada dođe to vrijeme, daj sve od sebe.

39. Držanje svoje male djevojčice za noge, dok joj glavica visi naopako i dok se ona kikoće i nekontrolisano vrišti od zadovljstva je dobro za bicepse. Upozorenje: ona ne zna šta je to zamor mišića.

40. Možda će ti tražiti ponija za rođendan. Ukoliko ne živite na farmi, ne kupuj ga. U redu je i da iznajmiš nekog da proba.

41. Ne pretjeruj sa poklonima za rođendan i Novu godinu. Umesto toga, organizuj da radite nešto zajedno.

42. Stavi joj do znanja da uvijek može da se vrati kući. Šta god da se desi.

43. Kao leptir, jednog dana će raširiti krila i odletjeti. Uživaj u njenim danima gusjenice.

44. Napiši joj pismo rukom svake godine za njen rođendan. Daj joj pisma kada prvi put ode od kuće, kada postane majka, ili kada budeš mislio da su joj najpotrebnija.

45. Nauči da joj vjeruješ. Postepeno, kako bude rasla, dozvoli joj sve više slobode. Uzdići će se do tvojih očekivanja.

46. Kada se dvoumiš, vjeruj svom srcu. Ona mu već vjeruje.

47. Sposobnost prepoznavanja da li treba da se miješaš, ili da se skloniš s puta kada je tvoja tinejdžerka uznemirena, koštaće te godina života. Ako uspiješ da naučiš da razlikuješ, javi kako ti je pošlo za rukom.

48. Sladoled pokriva gomilu grijehova. Treba da znaš njen omiljeni ukus.

49. Taj dan će brzo doći. Ništa što možeš da uradiš neće te pripremiti za to. Što prije prihvatiš tu činjenicu, to će ti biti lakše.

50. Danas ide u vrtić. Sjutra je već na fakultetu. Nemoj da trepneš.

Izvor: Superdete

 

Comments

Leave a Reply