Posebne mjere bezbjednosti u toku ljeta

plazaMala djeca zahtijevaju mnogo pažnje, naročio tokom visokih ljetnjih temperatura koje ne prijaju nikom, a posebno ne njima. Čak se i starijima dešava da padaju u nesvijest i dehidriraju nasred ulice, što samo povlači za sobom činjenicu da mališani tokom paklenih vrućina  moraju imati poseban tretman. Bez obzira na to da li ostajete u gradu ili planirate da idete na ljetovanje, neke mjere bezbjednosti moraju da se poštuju kako biste izbjegli neprijatne situacije kod svoje djece.

Djeca ni u plićaku ne smiju da budu sama

Djeca mlađa od četiri godine mogu da se utope i u vodi dubokoj svega desetak centimetara, upozoravaju stručnjaci. Zato ih ne smijete ni minut ostavljati bez nadzora u plićaku, gumenom bazenu ili kadi, pa čak i ako znaju da plivaju. Ako je dijete pohađalo časove plivanja, to roditeljima može da stvori lažnu sigurnost, a ne mora da znači da će dijete znati da se snađe u opasnosti.

Nije na odmet i djeci objasniti kako da se ponašaju u takvim situacijama. Veoma je bitno da ne paniče i da počnu da mašu rukom kako bi dozvali nekoga. Ako postoje spasioci na plaži ili bazenu, roditelji bi trebalo da upute djecu da plivaju u njihovoj blizini.

Prsluci za plivanje bolji su od mišića i šlaufa

Djeca koja ne znaju da plivaju trebalo bi da nose prsluke za plivanje, a ne mišiće ili šlaufe dok su u vodi. Prsluk za plivanje potreban je i djeci koja znaju da plivaju, a koja se kupaju u jezeru ili rijeci.

Toplotni udar najčešće pogađa malu djecu

Ako se djeca igraju napolju tokom paklenih vrućina, povremeno treba da napravite pauzu i da provjerite jesu li žedna, umorna ili imaju simptome toplotnog udara. Djecu nikada ne treba ostavljati u automobilu na vrućini, čak ni na kratko.

Ljuljaške mogu da izazovu opekotine

Vodite li dijete na igralište ili u park, opipajte ljuljaške, tobogane i druge sprave za igranje prije nego što pustite dijete da se igra na njima. Metalni djelovi tih sprava mogu se jako zagrijejati na suncu i izazvati opekotine.

Krema za zaštitu od sunca često nije dovoljna

Čak i uz kreme s visokim zaštitnim faktorom postoji opasnost od opekotina ako je kremi istekao rok, ako ste je pogrešno nanijeli ili se isprala. Kremu je potrebno nanositi svakih nekoliko sati, a glavu treba zaštititi kapom ili šeširićem od laganog materijala. Važno je da faktor bude barem 50.

Izvor: 24.sata

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply