Nude bezbolan porođaj, a nemaju anesteziologa

epiduralSamo četiri bolnice u Crnoj Gori nude mogućnost porodiljama da se bezbolno porode uz epiduralnu analgeziju, ali zbog nemogućnosti da u datom trenutku dobiju anesteziloga malo njih rađa djecu na ovaj način.

Iako pacijentkinja mora ranije da se prijavi za epidural i plati 125 eura, to ne garantuje da će se poroditi bez „porođajnih muka”.

List Dan piše da se, prema njihovim saznanjima, na bezbolan način porode se samo one koje su spremne da izdvoje dodatna sredstva za anesteziologa koga će moći da pozovu da dođe u bolnicu i u ranim jutarnjim časovima.

Uslugu epiduralne anestezije nude porodilišta u Podgorici, Bijelom Polju, Kotoru i Baru.

Ginekolog u Opštoj bolnici u Bijelom Polju Blažo Varagić navodi da se u toj ustanovi mali broj žena porodi putem epiduralne anestezije, zbog nedostatka anesteziologa.

„U zadnje tri godine, koliko se to primjenjuje kod nas, broj žena koje su se na ovaj način porodile manji je od jedan odsto, od 600 porođaja godišnje“, rekao je Varagić.

On je pojasnio da je epiduralna anestezija vrsta anestezije gdje pacijentkinja dobija anestetik u tzv. epiduralni prostor kičmenog stuba.

Iz Kliničkog centra nije odgovoreno na pitanje koliko su žene zainteresovane za porođaj pomoću epiduralne anestezije.

Ranije je iz ove ustanove saopšteno da su žene u velikoj mjeri zainteresovane za obezboljavanje porođaja, ali da on nije uvijek zagarantovan zbog nemogućnosti anesteziologa da pruže navedenu uslugu.

Ginekolog akušer u Opštoj bolnici u Beranama Maja Pešić ističe da je u toj ustanovi 1992. godine prvi put urađen porođaj sa epiduralnom anestezijom.

„Međutim, zbog nedostatka anesteziologa i tehničara to kasnije nismo praktikovali. Za sada imamo četiri anesteziologa, a kada ih budemo imali više uvešćemo opet ovu praksu“, poručila je Pešićeva.

I direktor Opšte bonice u Nikšiću Ilija Ašanin navodi da zbog nedostatka kadra ne primjenjuju epiduralnu anesteziju prilikom porođaja.

„Za tu proceduru potrebno je da 24 časa dežuraju ginekolog i anesteziolog, a u našoj bolnici rade četiri anesteziologa dok je njih pet na specijalističkim studijama. Kada se vrate sa specijalizacije onda ćemo uvesti anesteziološko dežurstvo i sprovodićemo epiduralnu anesteziju“,  rekao je Ašanin.

Prema njegovim riječima primjena epiduralne anestezije nije jednostavan medicinski proces pa je potreban uigran tim anesteziologa i ginekologa.

U pljevaljskoj bolnici kazali su nam da se epiduralna anestezija ne primjenjuje, ali nisu željeli da govore o razlozima zašto je to tako.

Branka Milović, v.d. direktora Opšte bolnice „Blažo Orlandić” u Baru, navodi da se od avgusta 2006. godine poroćaj u ovoj bolnici može obaviti uz epiduralnu anesteziju.

Od tada su se uz epiduralnu anesteziju u ovoj bolnici porodile 202 trudnice, a interesovanje za ovu metodu i dalje postoji, pojasnila je Milovićeva.

Prema riječima anesteziologa i direktora Ivana Gazivode, u Opštoj bolnici „Danilo Prvi” na Cetinju ne obavljaju bezbolne porođaje zbog nemogućnosti anesteziologa da budu uz porodilju 24 sata.

Anesteziolog u Opštoj bolnici u Kotoru Danijela Lekić kaže da se u toj ustanovi porođaj sa epiduralnom anestezijom rijetko primjenjuje jer nemaju dovoljan broj stručnjaka.

„Žene se raspituju za epiduralnu anesteziju, ali se ona rijetko radi jer zahtijeva uigranu ekipu anesteziologa i ginekologa što kod nas u bolnici ne postoji“, kaže Lekićeva.

Ona dodaje da se od anesteziologa očekuje da bude sa porodiljom sve vrijeme porođaja, što je klinički nemoguće.

Lekićeva ocjenjuje da „živimo u državi gdje se štedi na kadru, što nikako nije dobro”.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply