Utrogestan u svim apotekama Montefarma

PIŠE: Gordana Popović

utrogestan1Lijek Utrogestan, koji ginekolozi najčešće propisuju pacijentkinjama prilikom održavanja rizičnih, i uopšte problematičnih trudnoća, od petka se opet može kupiti na recept u svim apotekama Montefarma u Podgorici, a od danas  i u drugim crnogorskim gradovima.

Kako je portalu Roditelji.me saopšteno iz te zdravstvene ustanove, Utrogestan je proteklih sedmica bio u djelimičnoj nestašici u njihovim apotekama, što znači da se u pojedinim nije mogao kupiti.

Direktor Montefarma Budimir Stanišić kazao je da je razlog nestašice bio to što je dobavljač, koji je dobio na tenderu, kasnio sa isporukom, iako je ta zdravstvena ustanova uredno napravila narudžbu.

“Drugi, ne manje značajan razlog je zdravom razumu neprihvatljivo propisivanje ovih ljekova od strane doktora i pacijenata”, kazao je Stanišić.

On je pojasnio da je, prema evidenciji Montefarma, samo u januaru ove godine 66 pacijenata preuzelo po četiri kutije Utrogestana, 18 pacijenata po šest kutija, tri pacijenta po osam, dok je jedan pacijent podigao je pet a drugi sedam kutija.

“Što je mnogo mnogo je”, kazao je Stanišić, apelujući na građane da ne prave bespotrebne zalihe ljekova.

On je podsjetio da su pacijenti, za vrijeme nestašice, novac koji su za Utrogestan dali u privatnim apotekama mogli refundirati kod Fonda za zdravstveno osiguranje, kao što je to slučaj i sa drugim ljekovima koji su na “pozitivnoj listi”.

Iz podgoričkog Doma zdravlja su portalu Roditelji potvrdili da je u posljednje vrijeme upotreba progesterona, odnosno Utrogestana, povećana u liječenju prijetećih pobačaja i prijevremenog porođaja, jer je, kako su pojasnili, u tim slučajevima to lijek izbora.

Načelnik Organizacione cjeline izabranih doktora za žene u toj zdravstvenoj ustanovi, Milovan Jovanović, kazao je da je to hormonska terapija koja se najčešće prepisuje za održavanje trudnoće, i rijetko kod neurednog krvarenja.

Veliki broj trudnica u posljednje vrijeme koristi progesterone u trudnoći, čak i ako nijesu rizične, na osnovu preporuka ljekara koji ga propisuju na prvi znak potencijalne opasnosti u prvim mjesecima, ali i kasnije.

Brojne čitateljke portala Roditelji navode da su uzimale ili uzimaju taj lijek, kako u najranijim fazama trudnoće, tako i tokom cijelog njenog trajanja, a kao razlog su uglavnom navele kontrakcije.

Jovanović je pojasnio da se progesteron daje tokom cijele trudnoće, kada postoje znaci prijetećeg pobačaja i prijevremenog porođaja.

Prema njegovim riječima, ta terapija uglavnom djeluje blagovremeno na sam tok trudnoće, odnosno na sprječavanje navedenih poremećaja.

„Uvijek se držimo strogih indikacija za davanje kako ove, tako i ostale terapije, da bi žene što manje bile izložene ovom lijeku“, naglasio je Jovanović.

Hormonska terapija progesterona Utrogestan uvršten je početkom prošle godine na Listu lijekova koji se izdaju na teret Fonda. Trudnice koje ne uspiju da ga nabave na recept, prinuđene su da ga kupuju u privatnim apotekama, gdje jedna kutija košta oko 7,5 EUR.

Utrogestan je samo jedan od ljekova koji se preoručuju tokom trudnoće, uz prenatalne vitamine koji su takođe skupi, kao i mnogobrojne nalaze koji su uvedeni u protokole.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply