Predškolsko dijete (3 – 6 godina)

pre-sch-lhPIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Tokom treće, četvrte i pete godine djetetovog života prirast na težini je ravnomjeran, po 2 kilograma godišnje,tako da dijete od 6 godina ima u prosjeku oko 20 kilograma (dječaci malo više, djevojčice malo manje). I rast u visinu se usporava tako da dijete dobija od 6-8 cm godišnje. Sa 6 godina djeca imaju u prosjeku 115 cm. Međutim, u posljednje vrijeme djeca su znatno viša za ovu dob, zbog povećanog i drugačijeg standarda, djeca dobijaju više na težini i visini.

S dvije ipo godine obično je već izniklo svih 20 mlječnih zuba.

Motoričke vještine se dalje usavršavaju.Dijete sa 3 godine se penje uz stepenice izmjenjujući korake, a s 4 godine se na isti način spušta niz njih. Uz to može voziti tricikl, stajati kratko na jednoj nozi. S 4 godine skače na jednoj nozi,baca loptu preko glave,vješto se penje.

I adaptivno ponašanje brzo napreduje, pa od nekoliko kockica sa 3 godine, kasnije već slaže razne oblike od kocaka. Kad crta čovjeka on je u obliku kružnice, da bi kasnije, malo po malo crtali po još jedan detalj, oko, uvo, nos.Tako je sa 5 godina lik čovjeka potpun.  Sa 4 godine dijete daje nazive onome što crta i razlikuje boje.

Govor pokazuje znatan napredak. S 3 godine dijete se već služi složenim rečenicama, zna brojati do 3, zna kojeg je uzrasta i pola i postaje svjesno svoje ličnosti. S 4 godine može ispričati jednostavnu priču. S 5 godina dijete broji do 10,služi se rečenicama od nekoliko riječi.

U spoznajnom razvoju dijete od 3 godine razumije i prihvata pojmove kao što su prostor, vrijeme, veličina, oblik, brzina, ali bez logičkog povezivanja. Tako npr. kad dijete od 3-4 godine sazna da će ići u šetnju sledeće nedelje, ono će očekivati taj dan svaki dan. Pojam „brži“ nije vezan za brzinu kretanja već za nešto što je bliže.

U to vrijeme djeca počinju tražiti uzore unutar porodice, koje imitiraju i s kojima se identifikuju: to su roditelji istog pola, starija braća i sestre. Svakako da je ovaj period pun radoznalih pitanja o svemu, počev od postanka svijeta do onog odakle dolaze bebe. Ponekad je teško odgovoriti na ta sva mnogobrojna radoznala pitanja. Međutim, sve to povoljno utiče na psihosocijalni razvoj djeteta te mu treba omogućiti odgovor na svako njegovo pitanje.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply