Vodite računa o mentalnom zdravlju

PIŠE: Sanja Obradović, dipl. psiholog, REBT psihoterapeut

mentalno zdravlje1Mentalno zdravlje i psihološka dobrobit predstavljaju važne komponente sveopšteg zdravlja i srećnog života. Da bi ste podržali i održali mentalno zdavlje potrebno je da usvojite određeni stil života koji podrazumijeva izgradnju i upražnjavanje pozitivnih navika. U ovom tekstu navodimo neke opšte preporuke za postizanje i održanje mentalnog zdravlja:

Budite dobri prema sebi – tretirajte sebe kao što tretirate svog prijatelja/prijateljicu, nastojte da u svakoj situaciji sebe ohrabrite umjesto da sebe kritikujete. Usvojite koncept bezuslovnog samoprihvatanja.

Vježbajte svakodnevno – upažnjavajte fizičku aktivnost svakodnevno. Fizička aktivnost će vam pomoći da smanjite stres i anksioznost, uticaće pozitivno na vaše zdravlje i dovešće do toga da imate više eneregije. Pronađite neku fizičku aktivnost (sport, šetnja, trčanje, vožnja bicikla itd.) u kojoj uživate i upražnjavajte je svaki dan.

Pronađite hobi – pronađite hobi, nova interesovanja ili naučite neku novu vještinu. Neka to bude nešto što je neobavezno ali vam pričinjava zadovoljstvo. Time ćete obogatiti sadržaj vaše svakodnevnice.

Nađite vremena za uživanje i kreativnost – kreativnost povećava vaše samopouzdanje. Uživanje u svakodnevnim sitnicama povećava vaše raspoloženje.

Pomozite drugima – ako vam se ukaže prilika da pomognete nekom kome je pomoć zaista potrebna učinite to. To će vam pričiniti zadovoljstvo.

Relaksacija – naučite da se relaksirate nakon napornog dana. Ovladajte tehnikama disanja i naučite da se relaksirate u svakodnevnim situacijama.

Jedite zdravo – jedite svakodnevno, imajte doručak, jedite voće i povrće i pijte dovoljno vode.

Spavanje – steknite naviku da svako veče odlazite u krevet u isto vrijeme i budite se svakog jutra u isto vrijeme. Spavajte osam sati dnevno.

Povežite se sa drugima – budite u kontaktu sa članovima vaše porodice i prijateljima. Održavajte kontakte sa njima redovno.

Izbegavajte alkohol i droge – upotreba alkohola i droga vam ne može pomoći da rešite emocionalne probleme, već vam može samo stvoriti dodatne probleme.

Sagledajte stvari iz šire perspektive – naučite da sagledate vaše probleme i situacije sa kojima ste suočeni iz šireg okvira. Pitajte sebe: Koliko je važna ova situacija? Da li će mi biti isto toliko važna i sledeće godine? Da li mi od toga zavisi život? Šta mogu da uradim sada da bih razriješio problem? Da li postoji neki drugi način sagledavanja ove situacije? Kako je mišljenje drugih povodom ove situacije?

Prihvatanje – neke situacije u životu nismo u stanju da promijenimo ni kontrolišemo, ali zato možemo da ih prihvatimo. Ako na nešto nismo u stanju da utičemo ne isplati nam se da se oko toga uznemiravamo. Samoprihvatanje je jednako važno. Naučite da prihvatite svoje misli, osjećanja i tjelesne senzacije čak i ako su neprijatni, znajte da će proći.

 

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply