Polovina majki razvije vezu sa bebom u prvih šest mjeseci

vezaViše od polovina žena nakon porođaja je razočarana jer nisu osjetile posebnu vezu s bebom, pa  zbog toga brinu hoće li biti dobre majke. Ipak, to prolazi s vremenom.

Čak trećina žena prestrašena je idejom majčinstva pa im je najveći strah kako će se snaći u novoj ulozi, a preko 50 odsto njih tvrdi da nisu osjetile posebnu povezanost s djetetom odmah nakon porođaja, pokazalo je istraživanje na više od dvije hiljade majki.

Ipak, uprkos nedostatku tog prirodnog osjećaja povezanosti, velika većina novopečenih majki taj osjećaj je dobilo u prvih šest mjeseci djetetovog života, kroz brigu o bebi i zbog zajedničkog vremena.

Oko trećina žena smatra kako nisu dovoljno dobre majke, zbog čega sumnjaju da pate od određenog oblika postporođajne depresije,objavio je Daily Mail.

Za 79 odsto njih najteži je aspekt majčinstva u prvim mjesecima briga o bebi koja noću ne spava, kao i umor povezan s tim. Ako ne uspijeva da umiri dijete, žena instinktivno sumnja u svoje sposobnosti majčinstva, objašnjavaju psiholozi.

Oni smatraju da mlade majke ne bi smjele biti toliko samokritične jer iskustvo pokazuje da je osjećaj pripadnosti, samoostvarenja i povezanosti s djetetom proces, a ne biološki klik koji se javlja one sekunde nakon začeća ili porođaja.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply