Patronažna sestra i posjeta nakon porođaja

100_4324Patronažna sestra Senka Bulatović razgovarala je u Roditeljskom kutku sa roditeljima o dojenju i njezi beba i objasnila im sve procedure i vrstu pomoći koje zdrastveni radnici sa ovim zvanjem pružaju bebi i roditeljima prvih dana nakon izlaska iz porodišta.

U toku Roditeljskog kutka smo saznali i da na teritoriji opštine Podgorica postoji svega 12 patronažnih sestara koje obilaze trudnice i njihove bebe nakon porođaja, a da ih u mnogim gradovima Crne Gore uopšte ni nema. Bulatović je roditeljima objasnila da su patronažne sestre  obavezne da posjete porodilje najviše tri puta od kada izažu iz bolnice, i to je broj posjeta koji je obuhvaćen zdravstvenim osiguranjem.

100_4330Kada se žena porodi u porodilištu u bolnici uzimaju njene podatke, koje zatim prosljeđuju Domu zdravlja i službi patronaže, a dan nakon izlaska iz porodilišta usljeđuje prva posjeta patronažne sestre. Porodilje, ukoliko napuste porodilište u toku radnih dana, istog dana kada dođu kući kontaktira patronažna služba, a ako se to dogodi u toku vikenda one su obavezne da se jave same i zatraže posjetu sestre. U toku posjeta patronažna sestra pokazuje majci kako da okupa bebu, na koji način da tretira i njeguje pupak bebe, ali i kako da doji, i da vodi računa o njeni i zdravlju bebe do prve posjete pedijatru.

O svim ovim detaljima ali i mnogim drugim važnim infomacijama roditelji su mogli da se upoznaju u toku Savjetovališta, koje udruženje Roditelji jednom mjesečno organizuje u saradnji sa kompanijom Donator u njihovoj radnji na Starom aerodromu, Kids Land.

100_4326Savjetovalište je počelo da radi u aprilu i osim patronažne sestre gost je bila i neonatolog, Danojla Dakić – direktorice Institutita za bolesti djece. Naredni gost, u junu, biće pedijatar.

Svi zaintersovani roditelji za okupljanja u Roditeljskom kutku mogu se prijaviti putem maila [email protected] kao i u Donatorovim radnjama Enci menci u Delti i Kids lend na Starom aerodromu, nakon čega ćete biti redovno obavještavani o temama i gostima.

Kroz Roditeljski kutak udruženja Roditelji roditelji će moći da shvate šta ih očekuje u toku dojenja, šta je normalno i oko čega ne treba brinuti, ali i kako savladati male prepreke koje se tokom dojenja mogu javiti….

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply