Od sjutra prve radionice projekta Pripovjedaonica

100_4148Projekat Pripovjedaonica udruženja Roditelji počinje sjutra radionicom u vrtiću ”Jelena Ćetković” za djecu iz te ustanove, dok će roditelji i djeca predškolskog uzrasta iz Podgorice moći da prisustvuju radionici u subotu, 11. maja u gradskoj bilioteci „Radosav Ljumović“ u 11 sati.

Radionice su besplatne, broj mjesta je ograničen zbog čega roditelji treba da prijave učešće svoje djece uzrasta od 4 do 6 godina za radionicu u Biblioteci putem email adrese [email protected] ili direktno u Biblioteci najkasnije do petka, 10. maja.

Udruženje Roditelji sjutra zvanično počinje da realizuje novi projekat, u toku kojeg će djeca predškolskog uzrasta ali i njihovi roditelji imati priliku da učestvuju u interaktivnom pričanju priča koje u sebi nose poruku tolerancije, empatije i njegovanja i poštovanja različitosti.

Projekat predviđa organizovanje ukupno 13 radionica, od kojih 4 u Biblioteci ”Radosav Ljumović” i 9 u vrtićkoj jedinici ”Jelena Ćetković”,  koji pripada sistemu javne predškolske ustanove ”Đina Vrbica”.

Projekat Pripovjedaonica finasira fAKT uz podršku Kooperative holandskih fondacija za Centralnu i Istočnu Evropu (CNF).

Pored članova Udruženja, Ane Vujnović, Vanje Rakočević i Žarka Stanišića, priče će na intraktivan način, uz puno razgovora, animacije i igre, pričati volonteri tri kluba –  Filozofskog i Ekonomskog fakulteta, kao i Volonterskog kluba Gimnazije Slobodan Škerović.

Koordinatorka projekta Ana Vujnović je kazala na konferenciji za novinare  da je udruženje Roditelji  pokrenulo projekat Pripovjedaonica sa ciljem da razvija program podrške kojim će podsticati toleranciju, njegovanje različitosti i vrjednovanje prijateljstva kod djece predškolskog uzrasta.

„Kroz pažljivo odabrane priče, koje se interaktivno pripovjedaju, želja nam je da djeci prenosemo važne poruke. Pripovjedanje je u svijetu dobro poznata forma, naročito je bliska djeci predškolskog uzrasta I ona kroz nju najradije i najbolje uče“, navela je Vujnović.

100_4153Radionice prati i brošura, namijenjena roditeljima i vaspitačima.

Autorka, pedagoškinja Vanja Rakočević je pojasnila da je edukativna brošura kreirana u vidu vodiča za roditelje i vaspitače kroz koju mogu saznati kako da na adekvatan, djeci blizak način, obogate vrijeme provedeno sa njima. Brošura im pruža mogućnost da interaktivno učestvuju u Pripovjedaonici i prošire priču van stranica knjige.

„Na samom početku brošure ukazujemo na značaj  stimulacije u predškolskom uzrastu djeteta i ključne uloge koju roditelji i vaspitači imaju. U tom smislu, da bi roditelji postali aktivni akteri stvaranja ovakvog okruženja, preporuke su da u zajedničkim aktivnostima sa svojom djecom provode vrijeme u igri, čitanju, traženju informacija iz knjiga, mapa, enciklopedija, posjećuju pozorište, biblioteku, organizuju izlete u prirodi, razgovaraju o pročitanom i doživljenom, i svemu onome za šta se dijete interesuje. Upravo zato akcenat stavljamo na to kako pomoći djetetu da nauči da organizuje svoj dan, posebno slobodno vrijeme.“, kazala je Rakočević.

U broušuri je ukazano na značaj igre na ovom uzrastu jer putem igre, djeca uče i zаdovoljаvаju osnovne potrebe zа stvаrаnjem, druženjem i ispoljаvаnjem potencijаlа. Takođe, osim podrške porodice u procesu razvoja djeteta, neophodna je podrška i predškolskih vaspitno-obrazovnih institucija koje na sistematizovan i strukturiran način djeci pružaju podsticaje i usmjerenja.

Glavni dio brošure posvećen je značaju i koristima koje priče, knjige uopšte, imaju na ovom uzrastu. Roditeljima i vaspitačima se nudi niz smjernica kako da razvijaju kod djece ljubav prema priči i čitanju, a ukazuje i na pozitivne razlike koje postoje u čitanju i pripovijedanju priča.

„Priče su i najbolji način da djeci na vješt način prenesemo bitne poruke, posebno kroz pripovijedanje kao najadekvatniji oblik komunikacije sa djecom ovog uzrasta. Iz tog razloga će  djeca u okviru ovog projekta, kroz pažljivo odabrane priče, učiti o značaju saradnje, prevazilaženja konflikata, rješavanja problema, razumijevanja ljudske prirode i tuđih osjećanja“, kazala je Rakočević.

Posebno će se akcentovati kako nasilje može povrijediti druge, kako da komuniciraju među sobom i razvijaju osjećaj za poštovanje različitosti ličnosti i društva.

Priče mogu i da ožive ako im dozvolimo. O tome govori posljedni dio brošure koji roditeljima i vaspitačima pruža mogućnost da uzimajući priču, ispričanu u okviru Pripovjedaonice, kao polaznu tačku, mogu pokrenuti djetetovu maštu kroz igru uloga, presvlačenje, pravljenje raznih stvari, kostima iz priča i sl. U brošuri je nekoliko ideja za pripovijedanje koje mogu poslužiti za inspiraciju kako da se ispriča priča i to upotrebom jednostavnih crteža, stripa, posmatrajući oblake, uz pomoć kartica za pričanje, oslikanih kamenčića, drvenih kocki ili balona…

 

Leave a Reply