Strogost ne šteti sve dok se djeca osjećaju voljeno

disciplinaKombinacija neospornih pravila, prijetnji i kazni zajedno s puno ljubavi recept je za stvaranje djeteta s više samopouzdanja koje će se kasnije lakše snalaziti u životu, novi (stari) je zaključak naučnika.

Nametanje discipline, verbalne prijetnje, pa čak i povremeno “lupanje po guzi” ne štete razvoju djeteta, tvrde naučnici sa univerziteta medicine “Albert Einstein” u New Yorku. Oni kažu da je za mališane zapravo dobro da imaju stroge roditelje, prenosi Daly mail.

Njihova studija u kojoj je učestvovala grupa adolascenata je pokazala da topla roditeljska ljubav, posebno ona majčina, ublažava strogoću u vaspitaju i savršeno je dopunjava, što smanjuje rizike nedruštvenog ponašanja djeteta u kasnijoj dobi.

„Najvažnije je da disciplina i strogost proizlaze iz dobrih namjera. Nema dokaza da oni podstiču asocijalno ponašanje ili štete djetetu“, rekla je autorka studije, dr. Miguelina German.

Ona dodaje da tradicionalno autoritativno roditeljstvo koje se kombinije s visokim očekivanjima, pravilima ponašanja, osjećajnosti i bliskost rezultiraju sretnijom i samopouzdanijom djecom.

Ranije studije su pokazale da djeca čiji su roditelji bili strogi bolje funkcionišu u društvu.

 

Leave a Reply