Šta budući prvaci treba da znaju prije škole?

PIŠE: Vanja Rakočević, pedagogica i članica udruženja Roditelji

Budući prvaci se ovih dana upisuju u školu. Kako će proteći prvi susret sa školom, da li je dijete spremno, da li ste kao roditelji uradili dovoljno, šta to budući đak prvak treba da zna prije polaska u školu – samo su neka od pitanja koja muče roditelje. U stvari, ova pitanja su suvišna, jer možda ste ih naučili i više nego što je potrebno. Naučili ste ih da jedu, hodaju trotoarom, možda čak i da prelaze ulicu, da se druže sa drugima. A time što ste ih naučili da govore, dali ste im osnov za svo buduće učenje. Takođe ste im usadili stavove prema školi i obrazovanju. Ovi stavovi su daleko bitniji od brojeva i slova. Stavovi odlučuju šta djeca misle o školi i koliko će se jako truditi.

Evo nekoliko smjernica i preporuka kako da djetetu pomognete da se pripremi za školu.

Upis u školu – testiranje

Nakon sistematskih pregleda, koje obavljaju izabrani pedijatri u Domovima zdravlja, djecu očekuje i testiranje u školi. Često, testiranje koje sprovode pedagog i/ili psiholog, stvara veću tremu roditeljima nego djeci. Roditelje brine kakve će rezultate ostvariti dijete tako da, na žalost, vrlo često svoju strepnju i brigu prenose na dijete.

U tom smislu, važno je znati da nije potrebno dijete pripremati za testiranje jer se od njih ne očekuje da znaju odgovore na sva pitanja, niti da riješe sve „zadatke“. Ono što vi kao roditelji možete i treba da uradite, jeste da dijete pripremite za ono što ga očekuje. Upoznajte dijete sa onim što će se desiti tokom boravka u školi, objasnite mu da ćete tamo otići zajedno, zatim ćete neko vrijeme provesti u razgovoru sa stručnim saradnikom, nakon čega ćete vi sačekati ispred kancelarije, a da će ono ostati samo sa pedagogom i/ili psihologom –  tada se od djeteta očekuje da odgovara na određena pitanja, rješava zadatke, izrecituje pjesmicu, nešto nacrta.

Pošto je upis u osnovnu školu važno iskustvo kojim počinje novo razdoblje u životu mališana, pridajte mu značaj i napravite od toga veliki događaj u porodici. Obucite se lijepo, dotjerajte i sebe i dijete. Nakon testiranja, odvedite dijete na kolač, sladoled, možda mu i kupite nešto što već dugo želi, pripremite svečani ručak… Ovo je veliki dan za dijete, ali i za vas, pa ga proslavite!

Igrajte se s djetetom!

Tipična situacija za školu je ona u kojoj djeca rade po zadatku u trenutku kada to odgovara odraslom, a ne djetetu, i to tempom koji takođe ne mora da odgovara djetetu. Sve to zahtijeva odlaganje svojih potreba, koncentraciju, pažnju, pamćenje, rad po nalogu. Zato je važno pripremiti ih na uslove koji ih očekuju u školi. A najbolja priprema za školu je bogato razvijena mašta na koju će dijete moći da se oslanja čitavog života i igra u kojoj je ono zaposleno, razvija svoje osjećaje i stiče potrebne vještine.

Iz tog razloga, uz uvažavanje njihovih interesovanja i potreba, stvarajte djeci uslove za igru i igranje jer ćete time napraviti podsticajnu sredinu u kojoj će razviti radoznalost i nova interesovanja. Trudite se da im svakoga dana obogaćujete životno iskustvo o stvarima, ljudima, životinjama, svemu onome što ih okružuje. Upoznajte ih sa novim igrama i pravilima, učite ih kako da poštuju pravila, sačekaju svoj red i sarađuju sa drugima u igri. Igrajte se zajedno sa djecom. Podržavajte uvođenje novih ideja u igru i proširivanje sadržaja igranja.

Poštosvako dijete ima bujnu maštu koju treba podsticati, ponudite im različite materijale za umjetničko izražavanje. Nemojte misliti da su isuviše mali da bi bojili temperama ili isuviše veliki da bi od skupljenih kamenčića pravili različite oblike. Ne pokazujte im kako da nacrtaju kuću ili dinosaurusa, dopustite im da to sami urade. Podstičite svaki oblik inventivnosti i stvaralaštva koju vaše dijete pokaže jer ćete tako najbolje pomoći razvoju njegove mašte.

Pomozite im da vježbaju pažnju tako što ćete dijete usredsređivati na neku aktivnost koristeći objašnjenja, opise, pa čak i biti glumci ako zatreba! Za svaku „dosadnu i tešku“ aktivnost, uvijek je moguće izmisliti neku priču zbog koje će sve izgledati zanimljivije i jednostavnije za uraditi. Inače, pažnju djeteta u ovom uzrastu, dok usvaja nešto novo, možete da održite najviše 10 do 15 minuta.

Pages: 1 2

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply