Peticiju podržalo 6616 građanki i građana

Potpisivanje online peticije kojom se tražila hitna izgradnja novih vrtića ili dogradnja postojećih završeno je danas u podne, sa ukupo 6616 glasova odnosno potpisa građana koji su je podržali.

Neophodna brojka od šest hiljada potpisa premašena je prije 15-ak dana, i sada se čeka nadležno Ministarstvo koje treba da definiše konkretan predlog rješavanja zahtjeva iz peticije, o kojem će odlučivati Vlada. Udruženje Roditelji, koje je iniciralo peticiju, na žalost nije uspjelo da unese sve potpise, jer nam pristižu čak i danas, ali smo za svaki zahvalni i za nas su validni baš kao da su u sistemu online peticije Glas građana.

Udruženje Roditelji je izuzetno zadovoljno uspješnošću peticije i zahvalno svim pojedinicima, organizacijama, ustanovama, kompanijama i medijima koji su pomogli da se dostigne tražena cifra, koja čini jedan odsto stanovništa Crne Gore.

Moramo na kraju i da konstatujemo razočarenje postupanjem i odustvom podrške u javnim predškolskim ustanovama u Podgorici, odnosno tamo gdje smo očekivali da će biti najintezivnija i najkvalitetnija, s obzirom na realizovanu saradnju i problem prebukiranosti koji je upravo u njima naizraženiji. Sa žaljenjem ističemo da uprave JPU „Đina Vrbica“ i „Ljubica Popović“ nijesu dozvolile Udruženju da putem postera na vratima obavijeste roditelje djece o mogućnosti potpisivanja peticije, da budemo precizniji, naš zahtjev predat u pisanoj formi  izignorisan je do danas. Želimo da istaknemo da sa većinom ostalih javnih predškolskih ustanova u Crnoj Gori nije bio takav slučaj, već su nam izašle u susret i doprinijele informisanju roditelja, prepoznajući činjenicu da se peticijom traže bolji uslovi kako za djecu tako i za vaspitače i sve zaposlene u njima.

Udruženje Roditelji ipak ne želi da potpisivanje peticije pamti po tim sporadičnim negativnim situacijama i reakcijama, već po snažnoj i efikasnoj podrci i pažnji značajnog dijela crnogorske javnosti. Takođe želimo da se zahvalimo svim medijima na podršci u toku trajanja akcije potpisivanja peticije, a koja se ogledala u redovnom izvještavanju o našim aktivnostima.

Vjerujemo da će pozitivan odgovor Vlade uskoro stići i očekujemo da može biti samo pozitivan s obzirom na brojku od 6,616  građana Crne Gore koji su prepoznali problem prebukiranosti u javnim predškolskim ustanovama kao izuzetno važan.

Udruženje Roditelji će nastaviti da se zalaže za gradnju novih vrtića u vidu  predlaganja konkretnih predloga i rješenja, ali, isto tako zalagaće se i za unaprjeđivanje uslova u javnim predškolskim ustanovama u cijeloj Crnoj Gori, sve u cilju uključivanja što većeg broja djece u predškolsko obrazovanje i vapitanje. Očekujemo da ćemo o ovoj temi uskoro porazgovarati i sa ministrom prosvjete, s obzirom da ćemo uskoro uputiti zahtjev za organizovanje sastanka, u cilju pronalaženja najboljeg i najbrže mogućeg rješenja za navedene probleme.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply