Predlog Ministarstvu da izmijeni Zakon

Udruženje roditelji predložilo je danas Ministarstvu finansija da izmijeni Zakon o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini i omogući da se novcem prihodovanim na taj način finansiraju i gradnja vrtića i škola, uz projekte iz oblasti jačanja kapaciteta sudskih, tužilačkih i organa nadležnih za unutrašnje poslove, kako je sada definisano.

Udruženje se zahvalilo Ministarstvu na pojašnjenjima da sam Zakon o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini propisuje jasnu upotrebu sredstava, i da određivanje njihove namjene nije stvar odluke pojedinačnog ministarstva ili Vlade.

Iz Udruženja objašnjavaju da su upravo zbog toga odlučili da Ministarstvu predložimo izmjene zakona, koji je pripremalo i predlagalo Vladi Ministarstvo finansija.

Udruženje je upoznato sa odredbama zakona i zna da se ne može do pravosnažne odluke sudova prodavati privremeno oduzeta imovina, a želida predloži da se, kada se za to stvore uslovi, novac iskoriti na način koji će pomoći rješavanju problema prebukiranosti u javnim predškolskim ustanovama koji postoji godinama.

Udruženje je veoma obradovala najava Ministarstva da će uložiti napore da se obezbijede što bolji uslove za boravak i učenje najmlađih, posebno zbog toga što djeca i njihovi vaspitači u nekoliko opština sada provode vrijeme u nezadovoljavajućim uslovima.

Ministarstvo je obavijestilo Udruženje i da je od 2010. godine do danas, u rekonstrukciju i izgradnju vrtića uloženo 3 miliona eura. Udruženje je upitalo Ministarstvo za koje namjene je utrošen taj iznos i da li je iskorišten za gradnju vrtića u Golubovcima, čije se otvaranje za sada samo najavljuje, a rokovi prolongiraju.

Udruženje Roditelji je  još jednom pozvalo Ministarstvo da saopšti da li će zakon o budžetu za narednu godinu predvidjeti gradnju vrtića, koju traži putem online peticije u okviru  vladinog servisa «Glas Građana».

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply