Ne mogu da određuju namjenu oduzete imovine

Photo: Vijesti

Ministarstvo finansija ne može, kako tvrde iz njegove službe za odnose s javnošću,  određivati namjenu privremeno oduzete imovine, kao ni Vlada Crne Gore, jer Zakon o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini u krivičnom ili prekršajnom postupku propisuje njenu jasnu upotrebu, navodi se u odgovoru na otvoreno pismo udruženja Roditelji.

Udruženje Roditelji pozvalo je u utorak Minstarstvo finansija da uzme u razmatranje primjenu modela finansiranja gradnje novih vrtića i škola novcem kojim će raspolagati nakon prodaje i zakupa imovine stečene kriminalnim aktivnostima.

Mediji su objavili infomaciju da je ukupna vrijednost imovine stečene kriminalnim aktivnostima koja se nalazi u posjedu države 48,5 miliona eura, od čega 3,47 miliona čini privremeno oduzeti novac i novac koji je trenutno blokiran na žiro i tekućim računima.

Iz Ministarstva finansija su obasnili da je ta imovina privremeno oduzeta i, u skladu sa Zakonom povjerena na upravljanje nadležnom organu, odnosno Upravi za imovinu.

„Nakon okončanju sudskih postupaka koji su u toku, biće poznato da li imovina postaje trajno oduzeta (odnosno po sili zakona državna svojina) ili se vraća prvobitnom vlasniku (u slučaju kada lice koje je osumnjičeno u krivičnom postupku, od kojeg je privremeno oduzeta imovina, bude oslobođeno pravosnažnom odlukom suda)“, pojašnjeno je iz Ministarstva..

Privremeno oduzetu imovinu Uprava za imovinu može, u skladu sa Zakonom, prodati ili dati u zakup putem javnog nadmetanja.

Iz Ministarstva finansija su saopštili i da Zakon omogućava prodaju privremeno oduzete imovine uz prethodnu saglasnost suda i samo u slučaju ako troškovi čuvanja, upravljanja i održavanja značajno prevazilaze vrijednost te imovine ili toj imovini prijeti opasnost od propadanja.

Novac od prodaje privremeno oduzete imovine uplaćuju se na poseban račun nadležnog organa i čuvaju se kao neoročeni depozit po najpovoljnijoj kamatnoj stopi, do pravosnažnosti presude.

Privremeno oduzeta imovina može biti data u zakup, a novac dobijen od toga se, u skladu sa članom 11 Zakona o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini, uplaćuju na poseban račun nadležnog organa i koriste se za pokrivanje troškova upravljanja i održavanja privremeno oduzetom imovinom.

„Ukoliko nadležni sud donese odluku da imovina bude trajno oduzeta, ona postaje državna svojina. U tom slučaju, sredstva dobijena njenom eventualnom prodajom, nakon namirenja troškova procjene vrijednosti, skladištenja, čuvanja i prodaje oduzete imovine, uplaćuju se u budžet Crne Gore i, kako Zakon precizira, koriste se za finansiranje projekata iz oblasti jačanja kapaciteta sudskih, tužilačkih i organa nadležnih za unutrašnje poslove“, dodaje se u saopšenju Minstarstva.

U tom vladinom resoru tvrde i da su u prethodnom periodu, uprkos kriznim vremenima i potrebi racionalizacije javne potrošnje, značajna budžetska sredstva investirana u objekte predškolskog obrazovanja.

Od 2010. do danas, u rekonstrukciju i izgradnju vrtića uloženo je tri miliona eura. U istom periodu, u objekte osnovnog srednjeg i visokog obrazovanja investirano je 16,8 miliona eura“, kažu u Ministarstvu finansija iz kojeg najavljuju da će nastaviti sa ulaganjima u obrazovne objekte i stvaranjem pretpostavki da se investicije u tzv. društvenu infrastrukturu dodatno intenziviraju.

Nastojaće i kako su najavili da postignu balans između realnih mogućnosti i potrebe izgradnje novih kapaciteta i modernizacije postojećih, kako bi najmlađim stanovnicima obezbijedili što bolje uslove za boravak i učenje.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. E lijepo su ovo srocili svaka cast! Zakon tacno odredjuje dje ce ici te pare..u jacanje sudskih organa koji su nam samo neka su zdravo! Ne znam kako ih nije sramota reci da su 3 miliona potrosili na predskolske ustanove kad za jedan vrtic-veliki*treba 2 mil da se izgradi!

Leave a Reply