Jedan ginekolog sa po pet hiljada pacijentkinja

Samo osam ginekologa u Podgorici, u okviru sistema Doma zdravlja, vodi računa o o 42 hiljade žena, koje su do sada izabrale ljekare, što praktično znači da svaki u prosjeku ima više od pet hiljada pacijentkinja.

Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, od 95.323 žena, njih 42.874 do sada je izabralo ginekologa. U cijeloj Crnoj Gori ima 291.845 osiguranica, od kojih je 156.029, odnosno 53,46 odsto, izabralo ginekologa. Najmanji odziv je na Cetinju, gdje je svega 21,40 odsto žena registrovano, a najveći u Mojkovcu – 83,04 procenata.

Mada su iz ustanove više puta u toku godine najavljivali zapošljavanje novog kadra, broj ginekologa nije se mijenjao. Pojedini ljekari, uglavnom sa dužim radnim stažom, imaju čak i oko osam hiljada pacijentkinja.

Načelnik organizacione cjeline dr Milovan Jovanović kazao je da bi toj ustanovi za optamilan rad trebalo barem još četiri ginekologa. On je najavio skoro pojačanje, pojasnivši da su dva ljekara trenutno na specijalizaciji.

“Svaki ginekolog dnevno pregleda više od 50 pacijentkinja. Gužve postoje, ali najbitnije je da je svakoj ženi koja želi da se pregleda to i omogućeno, pa i ukoliko nisu zakazale pregled. Sve više je žena koje se odlučuju da sačekaju, umjesto da za pregled plate u privatnim klinikama”, naglasio je Jovanović.

Uprkos tome što manje od pola žena ima izabranog ginekologa, Jovanović smatra da sugrađanke sve više pridaju značaj svom reproduktivnom zdravlju, koje podrazumijeva prevenciju i promociju i sprečavanje ozbiljnih oboljenja.

Jovanović je istakao da bi država morala da obezbijedi nacionalni program, prema kojem bi svaka žena bila obavezna da makar jednom u tri godine obavi ginekološki pregled.

“Tek tada postigli bi se pravi rezultati u očuvanju reproduktivnog zdravlja”, ocijenio je Jovanović.

On je pozvao sugrađanke da obavljaju preventivne preglede, naglasivši da je u Domu zdravlja obezbijeđena cjelokupna dijagnostika i liječenje i kompletno praćenje trudnoće.

Jovović je istakao da će građanke iz Tuzi i Golubovaca uskoro imati svoje ginekologe u tamošnjim ambulantama.

“Za sada, ginekolozi u tim ambulantama ordiniraju po nekoliko sati dnevno, shodno potrebama žena, ali u planu je da se obezbijedi njihov cjelodnevni rad”, kazao je Jovanović.

On je rekao da su za studentkinje iz drugih gradova obezbijeđeni ginekolozi u Studentskoj poliklinici, ali da se mogu pregledati i u bilo kojoj drugoj ambulanti.

Izvor: ND Vijesti

Leave a Reply