Igre na otvorenom

PIŠE: psihološkinja Lidija Mirković, vrtić Kućica

Van kuće dijete se najbolje zabavlja sa drugim djetetom. Dvorišta prosto mame na živahnu igru. Kad je lijepo vrijeme pozovite prijatelja ili prijateljicu da vam dođe sa djetetom, ili pođite zajedno u park. Mnogo je lakše osloboditi se viška energije u društvu.

Brčkavac

Veliki je izbor bazenčića, od običnih koji se naduvaju do luksuznih čvrstih sa ugrađenim toboganom. Koji god izaberete, nemojte zaboraviti da dijete nikad ne smijete ostaviti samo u vodi. Ako je suviše hladno za kupanje, dijete može da pušta brodiće i patkice, ili da peca lišće.

Veoma je zabavno brčkati se, i voda je na jednom mjestu. Oslobađa dijete straha od vode.

Vozila za baštu

Pošto je vožnja po dvorištu ili bašti obično dio neke, i brzina nije važna, motorčić ili automobil je idealan. Tražite nešto maštovito, na primjer autić, traktor, vatrogasna kola ili buldožer u koji može da se sjedne.

Prati liniju

Povucite kredom liniju po stazi u bašti i po terasi. Položite jedan duži kanap na travnjak. Zadatak za dijete je da hoda po liniji koračajući nogom pred nogu.

Hod po saksijama

Poređajte nekoliko čvrstih plastičnih ili glinenih saksija. Dijete treba da hoda po njima, što nije lak zadatak. Zato neka saksije ne budu previsoke.

Razvija osjećaj ravnoteže, sposobnost planiranja i koordinaciju pokreta.

Jahanje

Mnoga djeca vole da jašu na konjićima od drške od metle, kako po stanu tako i u bašti, ali i u parku gdje ih mogu vezati za ogradu. Iako u prodaji ima onih sa plišanom konjskom glavom za početak će poslužiti i metla. Donji dio metle povežite krpom, to će biti glava. Možete pričvrstiti uzde, ili ukrašavanje jednostavno prepustite djetetovoj mašti. Dijete treba da opkorači dršku, koja se vuče po zemlji, i držeći “glavu” uvis jahati.

Pecanje lišća

Napunite brčkavac vodom do dubine od nekoliko centimetara. Ubacite nekoliko listova ili napravite ribice od papira ili štapića od sladoleda. “Ribice” se hvataju mrežom.

Daje igri smisao i razvija preciznost: kako mrežom naciljati list. Takođe ukazuje na razliku između predmeta koji tonu i koji plutaju.

Igra u blatu

Djeca obožavaju blato. Kolači od pijeska i kantica vode jesu zanimljivi, ali ništa ne pruža takvo zadovoljstvo kao prava pita od blata. Ovo nije svakodnevna igra, više liči na izuzetnu priliku. Kolač se mora praviti od ljepljivog blata…

Blato je mnogostrano i mnogo prlja. Mali broj igara pruža toliko taktilnog uživanja kao pravljenje kolača od blata.

Zalivanje bašte

Kantica za cvijeće, slavina i bašta željna vode ili nekoliko saksija i žardinjera kojim je potrebno često zalivanje, zabaviće dijete na duži period. Najmlađi su skloni da zaliju istu biljku nekoliko puta, te ih treba nadgledati i uputiti. Starijoj djeci možete objasniti kako se sistematično zaliva. I njih treba nadgledati, ali će oni rado otići da zaliju biljku koju ih mi zamolimo.

Ovo je zadatak za odrasle koji djeca rado imitiraju, ali mnogo nauče o živim bićima i podstiče na razmišljanje da bez vode biljke uvenu.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply