Kraj ovogodišnje nedjelje dojenja

Udruženje Roditelji i portal Roditelji.me danas završavaju obilježavanje ovogodišnje Nedjelje dojenja, kojeg ne bi bilo bez pomoći vode Rosa. Nakon sedam dana isključivih aktivnosti i pisanja o temi dojenja, možemo da kažemo da smo prezadovolji postignutim rezultatima i povratnim infomacijama javnosti, ljekara, naših posjetilaca i članova, kao i medija. Nikada se u Crnoj Gori nije o dojenju toliko puno govorilo u tako kratkom intervalu, i odavno se u našoj zemlji nije promovisalo dojenje tako intenzivno. I tek će.

U toku Svjetske nedjelje dojenja smo:

–          Podijelili domovima zdravlja i porodilištima u Crnoj Gori postere i flajere sa 13 poruka majki majkama o ključnim nedoumicama i informacijama bitih za dojenje.;

–          Govorili o gotovo svim medijima o dojenju i podstakli medije da pišu o dojenju na svoj način i sa svojim izvorima;

–          Organizovali obilježavanje Nedjelje dojenja u Dječjem parku na Kruševcu, u Podgorici, sa  pedijatrima Vjerom Janković i Pašom Divanović, neonatologom Enverom Lekić, onkologom Nadom Cicmil i direktorkom Doma zdravlja Dailovgrad, Zoricom Kovačević.

–          Izmijenili na sedam dana logo Roditelja i uskladili ga sa temom, pa je majka na slici držala bebu u naručju i dojila ga, umjesto što je bilo u kolicima.

Vodi Rosa se posebno zahvaljujemo jer su pomogli da se Svjetska nedjelja dojenja prvi put obilježi na ovaj način u Crnoj Gori, tj. da u tome učestvuju roditelji i roditeljska zajednica. Sponzorstvo smo od Rose tražili jer su prepoznati kao kompanija koja je posvećena djeci i roditeljima u Crnoj Gori tako što su organizovali akciju “Podržimo život” u okviru koje su podijelili inkubatore cetinjskoj i nikšićkoj bolnici. Uostalom, voda je izuzeto važna za dojenje jer njenim konzumiranjem majka doprinosi laktaciji i proizvodnji mlijeka. Voda je i važan dio ishrane djeteta nakon šestog mjeseca.

Udruženje Roditelji se obilježavanjem Svjetske nedjelje dojenja pridružilo 120 zemalja koje to rade u posljednjih 20 godina, čime se Crna Gora prvi put našla na mapi organizatora proslave.

Podrška dojenju i njegova promocija će biti jedna od ključih aktivnosti udruženja i portala Roditelji. Udruženje Roditelji će, između ostalog, raditi na osnivanju grupe obučenih majki/savjetnica/ volonterki koje će pomagati dojiljama onda kada im pomoć bude potrebna. Dokazano je da dojilje najviše povjerenje po pitanju problema u dojenju imaju u majke koje su prošle kroz slična iskustva. U pripremama i sprovođenju obuke za majke savjetnice udruženje Roditelji očekuje i pomoć zdravstvenih institucija Crne Gore.

Na kraju obilježavanja Nedjelje dojenja želimo i da sa vama podijelimo blog spisateljice Jelice Greganović koji će vas zasigurno nasmijati ali i ukazati na sve one kontradiktornosti sa kojima se suočava i naše društvo kada je dojenje u pitanju.

http://blog.b92.net/text/20816/O-sisama-i-sisanju/#.UCDJjPeWCG5.facebook

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply