Poziv firmama da pomognu adaptaciju

Udruženje Roditelji pokušaće da pomogne javnoj predškolskoj ustanovi „Đina Vrbica“ da opremi nove jedinice koje će zakupiti ili dobiti na korišćenje i opremiti kao dodatni prostor, kako bi problem preukiranosti bio dijelom umanjen.

Iz uprave JPU „Đina Vrbica“ su na sastanku sa članicama udruženja saopštili da se u saradnji sa Ministarstvom radi na pronalaženju adekvatnog prostora i u skladu sa tim, njegovom opremanju što je prije moguće.

Udruženje Roditelji će kontaktirati, ali i javno pozvati kompanije iz Podgorice, posebno one koje se nalaze u blizini jedinica ove JPU da im pomognu u kupovini/proizvodnji potrebne i adekvante opreme.

Predstavnici uprave JPU „Đina Vrbica“ su ocijenili da je udruženje Roditelji obraćanjem Ministarstvu prosvjete i konkretnim zahtjevima za poboljšanje uslova u vrtićima nakon dugo godina pokrenulo tu temu i učinilo da se krene u konkretne promjene.

Članice udruženja su im ukazale na mogućnost da se pozovu i pojedine građevinske kompanije, proizvođači i distributeri namještaja i druge odgovarajuće kompanije da doniraju svoje proizvode, usluge ili novčana sredstva kako i pojedini vrtići bili dograđeni, adaptirani i opremljeni. To rješenje nije moguće odmah realizovati, ali bi bilo priprema za narednu školsku godinu. Uprava JPU „Đina Vrica“ će se informisati o tome šta je potrebno od dokumentacije za takve radove kako bi okvirni plan mogao biti definisan.

Iz udruženja su se interesovali i kada će biti otvoren vrtić u Golubovcima, koji će pripasti JPU „Đina Vrbica“, ali im je objašnjeno da to još nije poznato. Udruženje će zatražiti zvaničnu informaciju zašto objekat još nije otvoren i kada će biti od Agencije za izgradnju Podgorice i Gradske Opštine Golubovci. Otvaranje vrtića u Golubovcima bi značajno smanjilo prebukiranost u jedinicama u Glavnom gradu zbog kapaciteta koji ima. Veliki broj roditelja iz tog prigradskog naselja dovodi sada djecu u grad zbog nepostojanja adekvatnog vrtića u Golubovcima.

Razgovarano je i o uključivanju članova udruženja Roditelji u savjete roditelja vrtića. Najavljeno je da će od septembra, kada počne nova školska godina, pokušati da se uključe u njihov rad kako bi i na taj način doprinijeli poboljšanju uslova u vrtićima.

Predstavnici uprave su kao model pomoći udruženja predložili i pronalaženje načina da se obezijedi uključivanje asistenata u nastavi u jedinicama te JPU za djecu sa smetnjama u razvoju. Iz udruženja su najavili da će pokušati da definišu projekat koji bi predviđao njihovo angažovanje koji bi predali donatorima.

Članice udruženja su, u skladu sa potrebama i zahtjevima roditelja koji su im se obraćali, predložili i produženje radnog vremena JPU do 17 i 30, kako bi roditelji koji rade do 17 sati mogli da na vrijeme, a bez odisustvovanja sa posla dođu za svoju djecu. Objašnjeno im je da se takve situacije dogovaraju direktno sa vaspitačem i da je najbolje rješenje da se svi roditelji koji imaju takvu potrebu obrate upravi JPU koja će im izaći u susret.

U vrtiće JPU “Đina Vrbica” na jesen će krenuti 2.900 mališana, a konkursom je bio predviđen upis 1.714.

Sastanak sa predstavnicima JPU i predstavnika udruženja Roditelji je prvi u cilju definisanja i realizacije saradnj.

Udruženje Roditelji je iniciralo sastanak na iste teme i sa upravom JPU „Ljubica Popović“, ali do sada nije dobilo nikakav odgovor.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply